wtorek, 11 października 2016

CIASTO WZ- KA

Czekoladowe...Pyszne...przekładane kremówką...Musicie zrobić, bo domowe najlepsze.Tradycyjne wz- ki
Składniki:
1 kostka margaryny
5 jajek
1,5 szkl maki krupczatki
1 1/3  szklanka cukru
2 duże łyżki mąki ziemniaczanej
pól szklanki wody
4 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
krem:
750 ml dobrze schłodzonej kremówki 36 % 
4 pełne łyżki cukru pudru 
2 pełne łyżeczki żelatyny 
dodatkowo:
powidła śliwkowe
polewa czekoladowa
Wykonanie:
Rozpuścić margarynę, dodać wodę i kakao oraz pól szklani cukru, zagotować , mieszając aby nie było grudek. Przestudzić. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, dodawać po trochu masę kakaową, następnie dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. NA sam koniec dodajemy pianę, mieszamy. Pieczemy ok 50 minut w 170 st. Gotowe ciasto ostudzić, przekroić na połowę. 
Żelatynę namoczyć w wodzie, kiedy napęcznieje podgrzać, ąż do jej rozpuszczenia, ostudzić. Dodać ja do mocno ubitej kremówki z cukrem pudrem. 
Na dól dajemy jeden placek kakaowy, wykładamy ubitą śmietanę, przykrywamy kolejnym plackiem, smarujemy powidłami, na wierzch wylewamy polewę czekoladową.Ostudzone ciasto kroimy w kostki. Możemy udekorować kleksami ubitej kremówki każdy pokrojony kawałek. 

71 komentarzy:

  1. To jedno z moich ulubionych ciast :) Piękna Ci wyszła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam to ciasto. Ostatnio o nim zapomniałam - dziękuję za przypomnienie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wyśmienicie, domowej jeszcze nie jadłam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglada swietnie, a ja na diecie ! Moge sobie tylko popatrzec...

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna klasyka, ale nie dla mnie przez żelatynę;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Majeczko to ja się wpraszam na kawałeczek :) mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeszcze domowej wersji tego ciasta nie jadłyśmy tylko próbowałyśmy kupnego i średnio nam smakowało. Dlatego mamy nadzieję, że spróbujemy kiedyś tak pyszne ciasto jak Twoje ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Tradycyjna W-Zetka jest zdecydowanie najlepsza! Na to ciacho zawsze mam ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Domowa jest super, nic jej nie przebije :)

    OdpowiedzUsuń
  10. To ciacho jest u mnie na pierwszym miejscu!!! PYYYYYYYYYYYSZNE!

    OdpowiedzUsuń
  11. Na pewno wypróbuję, bo uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda wspaniale :)
    Chyba będę musiała wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam WZ-ki, ale już bardzo dawno nie miałam okazji jej zjeść. :/

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszne ciasto , jak ja już dawno nie jadłam W-Z :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ojej niebo w gębie. dzisiaj mam na słodkie ochotę, ale chyba się powstrzymam. czym jest zimniej tym organizm więcej potrzebuje takich posiłków.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, jesienia i zimą więcej sie ma ochoty na takie slodkości

      Usuń
  16. O rany, ale pyszności! Aż nabrałam ochoty na coś słodkiego :p

    OdpowiedzUsuń
  17. Ależ to ciasto jest apetyczne. Wilgotne, cudne :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Poproszę kawałeczek tego pysznego ciasta.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Izo, zapraszam, na pewno ugoszczę i kawke zrobię do tego

      Usuń
  19. Jakie ciemne :) bardzo smacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Moje ulubione ciacho - chętnie wypróbuję Twój przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Fantastyczna! Zjadłabym kawałek :) może nawet dwa kawałki...

    OdpowiedzUsuń
  22. W jakiej ilości wody rozpuścić żelatynę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wsypuję żelatynę do kubeczka i wody wlewamy tyle by zalać żelatynę. Potem mieszam, jest gęste, bardzo gęste, po podgrzaniu zrobi się rzadka

      Usuń
  23. Domowa najlepsza! Pięknie wygląda, taka równiutka :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Wygląda idealnie, jak z cukierni ;)

    OdpowiedzUsuń
  25. to prawda domowa w-ztka jest najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń