Składniki:
1 kostka margaryny
5 jajek
1,5 szkl maki krupczatki
1 1/3 szklanka cukru
2 duże łyżki mąki ziemniaczanej
pól szklanki wody
4 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
krem:
750 ml dobrze schłodzonej kremówki 36 %
4 pełne łyżki cukru pudru
2 pełne łyżeczki żelatyny
dodatkowo:
powidła śliwkowe
polewa czekoladowa
Wykonanie:
Rozpuścić margarynę, dodać wodę i kakao oraz pól szklani cukru, zagotować , mieszając aby nie było grudek. Przestudzić. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, dodawać po trochu masę kakaową, następnie dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. NA sam koniec dodajemy pianę, mieszamy. Pieczemy ok 50 minut w 170 st. Gotowe ciasto ostudzić, przekroić na połowę.
Żelatynę namoczyć w wodzie, kiedy napęcznieje podgrzać, ąż do jej rozpuszczenia, ostudzić. Dodać ja do mocno ubitej kremówki z cukrem pudrem.
Na dól dajemy jeden placek kakaowy, wykładamy ubitą śmietanę, przykrywamy kolejnym plackiem, smarujemy powidłami, na wierzch wylewamy polewę czekoladową.Ostudzone ciasto kroimy w kostki. Możemy udekorować kleksami ubitej kremówki każdy pokrojony kawałek.
To jedno z moich ulubionych ciast :) Piękna Ci wyszła :)
OdpowiedzUsuńjakiej wielkości ma być blaszka
UsuńBlaszka duża 23x34
Usuńmoje ukochane ciacho pycha;D
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto. Ostatnio o nim zapomniałam - dziękuję za przypomnienie ;)
OdpowiedzUsuńAlez proszę, przyjemnośc po mojej stronie
UsuńWygląda wyśmienicie, domowej jeszcze nie jadłam ;-)
OdpowiedzUsuńTo koniecznie spróbuj, o niebo lepsza
UsuńWyglada swietnie, a ja na diecie ! Moge sobie tylko popatrzec...
OdpowiedzUsuńOj..czasem mozna kawałeczek
Usuńnajlepsze ciacho :)
OdpowiedzUsuńOj tak, jedno z lepszych ;0
UsuńPyszna klasyka, ale nie dla mnie przez żelatynę;)
OdpowiedzUsuńOj, żelatyne mozna zastapić roslinka :0
UsuńMajeczko to ja się wpraszam na kawałeczek :) mniam :)
OdpowiedzUsuńZapraszam Asiu serdecznie
UsuńJeszcze domowej wersji tego ciasta nie jadłyśmy tylko próbowałyśmy kupnego i średnio nam smakowało. Dlatego mamy nadzieję, że spróbujemy kiedyś tak pyszne ciasto jak Twoje ;-)
OdpowiedzUsuńTo nadrabiajcie dziewczyny, bo przepyszne
UsuńTradycyjna W-Zetka jest zdecydowanie najlepsza! Na to ciacho zawsze mam ochotę :)
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja, uwielbiam słodkości
UsuńDomowa jest super, nic jej nie przebije :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :0
UsuńTo ciacho jest u mnie na pierwszym miejscu!!! PYYYYYYYYYYYSZNE!
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńChyba będę musiała wypróbować przepis :)
Polecam
UsuńUwielbiam WZ-ki, ale już bardzo dawno nie miałam okazji jej zjeść. :/
OdpowiedzUsuńTo czas to nadrobić
UsuńPyszne ciasto , jak ja już dawno nie jadłam W-Z :)
OdpowiedzUsuńDanusiu, to musisz to koniecznie nadrobić
UsuńOjej niebo w gębie. dzisiaj mam na słodkie ochotę, ale chyba się powstrzymam. czym jest zimniej tym organizm więcej potrzebuje takich posiłków.
OdpowiedzUsuńTo prawda, jesienia i zimą więcej sie ma ochoty na takie slodkości
UsuńO rany, ale pyszności! Aż nabrałam ochoty na coś słodkiego :p
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbowac
Usuńzamiast margaryny masło i robię :)
OdpowiedzUsuńBez problemu mozna zamienić
UsuńAleż to ciasto jest apetyczne. Wilgotne, cudne :)
OdpowiedzUsuńWilgotne jest i to bardzo ;)
Usuńale pychotka!
OdpowiedzUsuńTo prawda, bardzo smaczne
UsuńPoproszę kawałeczek tego pysznego ciasta.:)
OdpowiedzUsuńIzo, zapraszam, na pewno ugoszczę i kawke zrobię do tego
UsuńJakie ciemne :) bardzo smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, takie właśnie jest
Usuńjakie wilgotne, pyszne!
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciastko :)
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja, tez bardzo lubię
UsuńMoje ulubione ciacho - chętnie wypróbuję Twój przepis! :)
OdpowiedzUsuńPolecam, bedzie mi bardzo miło
UsuńFantastyczna! Zjadłabym kawałek :) może nawet dwa kawałki...
OdpowiedzUsuńMoge dac nawet i trzy ;)
UsuńW jakiej ilości wody rozpuścić żelatynę?
OdpowiedzUsuńWsypuję żelatynę do kubeczka i wody wlewamy tyle by zalać żelatynę. Potem mieszam, jest gęste, bardzo gęste, po podgrzaniu zrobi się rzadka
UsuńIdealna w każdym calu :)
OdpowiedzUsuńOj tak ;)
UsuńDomowa najlepsza! Pięknie wygląda, taka równiutka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńDzieki
OdpowiedzUsuń;)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo w takim razie
OdpowiedzUsuńDziekuję
OdpowiedzUsuńWygląda idealnie, jak z cukierni ;)
OdpowiedzUsuńto prawda domowa w-ztka jest najlepsza :)
OdpowiedzUsuńKupne nie mają u niej szans
UsuńMam smaka na mocno kakaowe ciasto, mam nadzieję że mi wyjdzie nie mam ręki do kakowych ciasto.
OdpowiedzUsuń