środa, 31 stycznia 2018

CHRUPIĄCE GOFRY

Oj...gofry to moi synowie mogliby jeść codziennie. Mój starszy syn, przejął ode mnie pałeczkę i najlepsze gofry wychodzą właśnie spod jego ręki. Przepis jest banalnie prosty, jak napisałam wcześniej do przygotowania przez dziecko. Bo najlepsze gofry to te pulchne, chrupiące..jak z najlepszych wspomnień z wakacji nad morzem. 
Składniki:
500 g mąki
660 ml mleka
2 jajka
3 łyżki oleju
4 łyżki cukru 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
*Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy pianę. 
* Resztę składników mieszamy ze sobą, ubijamy mikserem. Dodajemy pianę , delikatnie mieszamy.
* Nagrzewamy gofrownicę. Nalewamy porcjami ciasto, pieczemy ok 3-4 minut. 
*Gotowe gofry podajemy z ulubionymi dodatkami.

Często spotykam się ze stwierdzeniami, że gofry nie są chrupkie, że szybko stają się gumowe, że trudno dobrze je upiec.
Sekret dobrych gofrów tkwi w wyborze dobrej gofrownicy. Sama przetestowałam ich kilka i stwierdzić muszę, że mercedesem najlepszej klasy wśród tych urządzeń kuchennych jest gofrownica polskiej firmy DEZAL.Ja wybrałam model Dezal 301.7.  Posiada ona moc 1300 w co pozwala w szybki sposób uzyskać puszyste, chrupiące ( nawet po kilku godzinach) gofry. 
 Dodatkowym plusem tej gofrownicy jest fakt iż powłoka na którą wylewamy ciasto została pokryta greblonem- zapobiega on przywieraniu. Po zakończonej pracy nie ma konieczności mycia urządzenia, wystarczy tylko przetrzeć kratkę ściereczką. Prawda, że dziecinnie proste?
To jak? Od dzisiaj wszystkie gofry będą jak z nadmorskiej cukierni? Tak, dzięki DEZAL

55 komentarzy:

  1. Pycha i marzenie mieć taką gofrownicę :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Dezal daje rade. U nas gofry są minimum 2 razy w tygodniu. Muszę wypróbować Twój przepis 😍

    OdpowiedzUsuń
  3. Gofry widać jak malowane. Idealnie zrumienione i chrupiące. Takie właśnie lubię.

    OdpowiedzUsuń
  4. Gofry chrupiące i pulchne,a gofrownica najlepsza na rynku ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne goferki :) Widać, że gofrownica się sprawdziła idealnie, bo gofry wyszły bardzo równiutkie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gofry wychodzą idealne. Takiej gofrownicy było mi trzeba

      Usuń
  6. Marta - z taką gofrownicą mogą wyjść tylko super gofry. Moja przy niej to "pikuś". :( Też bym chciała. ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie gofry to naprawdę nie jednej mamy marzenie aby podać swojemu dziecku,ja niestety nie należę do tych szczęśliwych co robienie gofrów to super sprawa,z jednej strony upieczone a z drugiej blade dlatego gofry nie są u nas często. Jeśli kiedyś kupię gofrownice wypróbuje przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto zapłacić więcej i kupić dobra gofrownice. Tę polecam kazdemu

      Usuń
  8. znam tą gofrownice od lat i nie ma sobie równych! Gofry wychodzą najlepsze w świecie. Dużo osób narzeka ,że ich gofry z innej są gumowate, a ja zawsze mówię im ,aby kupili sobie porządną gofrownicę ,a wtedy każdy przepis im wyjdzie. Ja robiłam już różne gofry i zawsze wyszły idealnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobra gofrownice to sukces. To od niej zależy jakie gofry nam wyjda

      Usuń
  9. Wyglądają na super chrupiące takie uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetne gofry, ze zdjęcia widać że chrupiące :) Mam taką gofrownicę DEZAL, jest najlepsza!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam gofrownice ADLER i również jest super 1300 W swietne chrupiące gofry

      Usuń
  11. Uwielbiam gofry 😃 Częstuje się 😃

    OdpowiedzUsuń
  12. Dobry gofer z owocami to by się zjadło <3

    OdpowiedzUsuń
  13. Mniam! Do tego bita śmietana i owoce i jestem w siódmym niebie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyglądają bardzo apetycznie :) Nie ma to jak dobra gofrownica!

    OdpowiedzUsuń
  15. Jak w szkole u syna był piknik rodzinny to gofrownica dezal zrobiłam prawie 500 sztuk gofrow....rewelacyjny sprzęt

    OdpowiedzUsuń
  16. Tez mam tą gofrownicę tylko inny model, ale również jestem z niej bardzo zadowolona.

    OdpowiedzUsuń
  17. Oddzielamy białka od żółtek i co? Bo mam zwyczajnie problem. Ubijam pianę z białek, a żółtka mieszam mikserem łącznie z resztą składników, ubijam pianę i z białek i z żółtek i dodaję obie do zmiksowanej reszty, czy wyrzucam żółtkka, czy jeszcze inaczej ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pianę ubijamy z białek, żółtka mieszamy z resztą skl

      Usuń
  18. Chyba jest napisane "resztę składników...

    OdpowiedzUsuń
  19. Mmm jak widzę takie rumiane gofry, budzą się we mnie najlepsze wspomnienia z dzieciństwa. :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Właśnie zrobiłam. Są pyszne i faktycznie chrupiące. Dodałam szczyptę soli do ciasta po posmakowaniu pierwszej partii i z solą są jeszcze pyszniejsze. Może ktoś robił z cukrem waniliowym?

    OdpowiedzUsuń
  21. Nie wiedziałam ze w moim regionie powstaje taki porządny sprzęt... a gofry wygladaja pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  22. Gofry kojarzyły mi się z wakacjami spędzonymi nad morzem. Ostatnio jednak bardzo często można je zauważyć na różnych jarmarkach np. bożonarodzeniowym. Lubię ich smak.

    OdpowiedzUsuń
  23. Ale narobiłaś smaka na gofry.Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  24. Proponuję mleko zmieszać z wodą mineralną GAZOWANĄ, ubite białka jak w przepisie nadadzą puszystości, więc proszę spróbować nie dodawać proszku do pieczenia. Zapewniam, że bez proszku do pieczenia są także chrupiące, no i nie powodują - szczególnie u osób starszych - popularnej zgagi. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń