czwartek, 29 października 2015

DYNIOWA ROZKOSZ Z MASCARPONE

Dynia....jak dla mnie to nie tylko zupy, pasty i dodatek do gulaszu...Dynia to też pyszne desery, wyjatkowo smakujące i tak bardzo aksamitne. Zapraszam Was w krainę dyniowej przyjemności z moim deserem. Zainspirował mnie przepis z jednej z kolorowych gazet do stworzenia czegoś takiego mojego ;)
Składniki:
0,7 kg dyni bez skóry
20 dag serka mascarpone
3 łyżki likieru orzechowego
ew. łyżka miodu
szklanka śmietany 30%
cukier puder do posłodzenia śmietany
prażone pestki słonecznika, płatki migdałów
wiórki kokosowe
Wykonanie:
*Dynię pieczemy w piekarniku, po ostudzeniu blendujemy na jednolitą aksamitną masę. Dodajemy serek mascarpone, miod i likier, blendujemy.Przekładamy do pucharków
*Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodajemy serek mascarpone, mieszamy. Gotową dekorujemy mus z dyni, posypujemy uprażonymi pestkami

45 komentarzy:

  1. Uwielbiam absolutnie dodatek mascarpoone do dań i deserów, wygląda to obłędnie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny deser, taki typowo jesienny:0

    OdpowiedzUsuń
  3. niby prosty przepis, ale jaki efekt! zarówno smakowy, jak i wizualny - aż chce się doznać tej dyniowej rozkoszy;)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja bym się z chęcią poczęstowała :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda obłędnie, aż mi ślinka pociekła. A dorośli mogą dodać jeszcze spirytus? :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo smakowicie to wygląda ! :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląd piękny, skład obłędny :)
    Pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak ja lubię takie deserki, smakują obłędnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. No i kupiłaś nas takim deserem w 100%! :D Dynia nigdy się nie znudzi, szczególnie na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajny pomysł:) śliczna prezentacja. Oj zjadłoby się taki deserek;)

    OdpowiedzUsuń