czwartek, 7 czerwca 2018

SYROP Z KWIATÓW CZARNEGO BZU

Uwielbiam zapach kwiatów czarnego bzu. Jak kwitnie i roztacza swój aromat dookoła oraz w momencie zaparzania herbatki z tego właśnie kwiatu. Herbatka ma wiele właściwości zdrowotnych i jest u mnie obowiązkowo w okresie jesienno zimowych przeziębień. Fajnie rozgrzewa, działa napotnie a także dobrze robi na kaszel. Domowe leki najlepsze. Najpierw nimi się ratujemy, zanim wyruszamy do lekarza. Także i Wam polecam leki z domowej apteki, teraz najlepszy czas na zbieranie kwiatów. Ze świeżych kwiatów robię ten oto syrop, część kwiatów suszę i mam do zaparzania. 
Składniki:
10 szklanek wody
1 cytryna
1 szklanka cukru
50 baldachów kwiatu czarnego bzu
Wykonanie:
Do wody dodajemy cukier, wyciskamy sok z cytryny, zagotowujemy. Kiedy woda zawrze, odstawiamy, wrzucamy kwiaty czarnego bzu. Odstawiamy na dobę. Po tym czasie odcedzamy, syrop zagotowujemy, gorący przelewamy do buteleczek. Pasteryzujemy ok 5 minut. Z tego przepisu wychodzi 6  buteleczek syropu po 330 ml każda

4 komentarze:

  1. Mniam, mniam pychotka - samo zdrowie!
    pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe jesteśmy jak smakuje taki syrop :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odkąd pierwszy raz go przygotowałam parę lat temu, robię go co roku :) Uwielbiam smak i zapach kwiatów czarnego bzu :)

    OdpowiedzUsuń