poniedziałek, 11 czerwca 2018

DOMOWE MASŁO ŚMIETANKOWE

Lubię prawdziwe masło. Do tej pory kupowałam, nie wiedząc , że jego przygotowanie zajmuje tylko chwilkę. Takie domowe jest rewelacyjne w smaku. Wypróbujcie koniecznie. Cenowo wychodzi podobnie jak to kupione w sklepie, ale smak dużo lepszy. 

Składniki:

660 ml śmietanki 30%
szczypta soli
Wykonanie:
Śmietanę ubijamy mikserem. Najpierw zrobi się bita śmietana. Nie przerywamy miksowania. Śmietana się zważy. Dalej miksujemy. Zacznie wytrącać się masło. Do zimnej wody zbieramy ubite masło, zmieniamy wodę, aż będzie czysta. Ma to na celu zmycie z masła całej maślanki, która ma wpływ na okres przechowywania i smak masła. Obmyte masło formujemy wg uznania, wkładamy do lodówki.
Z tej porcji śmietany wychodzi 200 g masła. 
Nie mając miksera śmietanę wlewamy do słoika, zakręcamy, potrząsamy energicznie aż powstanie masło. Dość pracochłonne ,ale tez skuteczne.

5 komentarzy:

  1. takie domowe zdecydowanie lepsze,jeszcze kawałek chleba takiego wiejskiego,z chrupiącą skórką,lekko ciepłego...ooo niebo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam raz i rzeczywiście jest rewelacyjne☺

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowe masełko jest najlepsze na świecie, a z domowym pieczywem smakuje wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nasza babcia robi takie masełko :) Jest cudowne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Domowe masełko smakuje nieziemsko :)

    OdpowiedzUsuń