660 ml śmietanki 30%
szczypta soli
Wykonanie:
Śmietanę
ubijamy mikserem. Najpierw zrobi się bita śmietana. Nie przerywamy
miksowania. Śmietana się zważy. Dalej miksujemy. Zacznie wytrącać się
masło. Do zimnej wody zbieramy ubite masło, zmieniamy wodę, aż będzie
czysta. Ma to na celu zmycie z masła całej maślanki, która ma wpływ na
okres przechowywania i smak masła. Obmyte masło formujemy wg uznania,
wkładamy do lodówki.
Z tej porcji śmietany wychodzi 200 g masła.
Nie mając miksera śmietanę wlewamy do słoika, zakręcamy, potrząsamy energicznie aż powstanie masło. Dość pracochłonne ,ale tez skuteczne.
takie domowe zdecydowanie lepsze,jeszcze kawałek chleba takiego wiejskiego,z chrupiącą skórką,lekko ciepłego...ooo niebo :)
OdpowiedzUsuńRobiłam raz i rzeczywiście jest rewelacyjne☺
OdpowiedzUsuńDomowe masełko jest najlepsze na świecie, a z domowym pieczywem smakuje wybornie :)
OdpowiedzUsuńNasza babcia robi takie masełko :) Jest cudowne :)
OdpowiedzUsuńDomowe masełko smakuje nieziemsko :)
OdpowiedzUsuń