środa, 22 sierpnia 2018

UDZIEC INDYCZY PIECZONY NA MASEŁKU Z MARCHEWKĄ

Bardzo proste danie obiadowe, które przygotuje się praktycznie samo, a my w tym czasie możemy np zająć się lekturą ulubionej książki. Indyk wychodzi soczysty i aromatyczny, wręcz rozpływa się w ustach. 
Składniki:
1,5 kg udżca indyczego
40 dag marchewki
pół kostki dobrego, prawdziwego  masła ( najlepsze osełka, lub to zrobione w domu)
sól,pieprz
słodka i ostra mielona papryka
Wykonanie:
*Udżca oddzielamy od kości, zdejmujemy skórę, kroimy w kostkę. Oprószamy solą, pieprzem oraz obiema paprykami. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. 
* Do naczynia wkładamy mięso oraz pokrojone w plasterki marchewki. Masło ścieramy na tarce o duzych oczkach, posypujemy wierzch mięsa. Pieczemy pod przykryciem 1 godz. , kilkakrotnie mieszając zawartość.
* Podajemy z całymi pieczonymi ziemniaczkami i miksem sałat



























4 komentarze:

  1. Bardzo lubię takie dania 😊 Są mega smaczne, a pracy niewiele 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie dania z piekarnika :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny pomysł na obiad :) Zapowiada się bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ข่าว ข่าวออนไลน์ ข่าวอาชญากรรม ข่าวบันเทิง ข่าวดารา ทันเหตุการณ์ ในประเทศ และต่างประเทศ - Khaosud News คลิ๊ก… อ่านข่าว

    OdpowiedzUsuń