środa, 28 sierpnia 2019

KARKÓWKA PIECZONA

Najlepsze, najsmaczniejsze wędliny, to te przygotowane w domu.
Wybieramy najładniejszy kawałek mięsa.
Doprawiamy jak lubimy.
Czas pieczenia uzależniamy od wypieczenia wierzchu- tak jak lubimy.
Same zalety przygotowywania wędlin w  domu.
Zachęciłam Was do ich przygotowywania?
Składniki:
1,5 kg karkówki
sól, pieprz
majeranek
słodka i ostra papryka mielona
6 ząbków czosnku
pieprz kolorowy
olej
worek do pieczenia
Wykonanie:
Karkówkę myjemy, osuszamy. Nacieramy ze wszystkich strona sola, pieprzem, obiema paprykami,majerankiem. Czosnek przeciskamy przez praskę nacieramy również nim mięso. Tak przyprawione polewamy olejem, obsmarowujemy nim mięso ze wszystkim stron.  Wkładamy do miski, która przykrywamy woreczkiem foliowym, odstawiamy na min 24 godz do lodówki. Po tym czasie wkładamy do rozgrzanego piekarnika w rękawie do pieczenia. Pieczemy 1 godz 15 min w temp 170 st. Po upieczeniu rozcinamy rękaw, zostawiamy mięsa do przestygnięcia w piekarniku, zimne wkładamy do lodówki na min 12 godz. 

2 komentarze:

  1. Lubię pieczone w jednym kawałku mięso!
    Można je podawać na gorąco i na zimno.
    Dobrze przyprawione, posypane ziołami, czy naszpikowane czosnkiem- pychota:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo i takim oto sposobem można zrobić własnoręcznie pyszne mięsko na kanapki :D

    OdpowiedzUsuń