Składniki:
3 małe cukinie
500 g piersi z kurczaka
sól, pieprz, słodka i ostra papryka
pół papryki czerwonej
pół papryki żółtej
kilka gałązek natki pietruszki.
10 pieczarek
10 dag sera żółtego w kawałku
* Pierś z kurczaka kroimy w drobną kosteczkę. Oprószamy sola, pieprzem, obiema paprykami. Obsmażamy na patelni do ścięcia mięsa.
* Papryki kroimy w drobna kosteczkę
* Pieczarki kroimy w plastry, zrumieniamy na patelni.
* Natkę pietruszki siekamy.
* Ser żółty ścieramy na tarce
* Mieszamy ze sobą kurczaka, papryki, natkę, pieczarki i ser.
* Cukinie przekrajamy na połówki wzdłuż, wydrążamy. Każdą łódeczkę oprószamy wewnątrz solą i pieprzem. Do każdej wkładamy farsz lekko dociskając. Nafaszerowane cukinie układamy w naczyniu żaroodpornym, zapiekamy 35 minut w 170 st.
Robiliśmy już i polecam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taka,często robię ☺
OdpowiedzUsuńCukinię uwielbiam ;)
OdpowiedzUsuńRobię bardzo często :)
OdpowiedzUsuńMuszę sobie zrobić taka cukinie :D
OdpowiedzUsuńOooo akurat dostałam dużą cukinie od teściowej z działki, na pewno wykorzystam ją do tego przepisu!
OdpowiedzUsuńFaszeruję młodą cukinię w sezonie dosyć często.
OdpowiedzUsuńTo smaczna, syta warzywna propozycja na obiad lub przystawkę na gorąco:)