wtorek, 6 sierpnia 2019

CUKINIA FASZEROWANA KURCZAKIEM

Sezon na cukinie trwa w najlepsze warto więc korzystać z jej łatwo dostępności i przygotowywać dania z jej udziałem na różne sposoby. Tak nafaszerowana zachwyci domowników jak i gości. Pychotka!
 Składniki:
3 małe cukinie
500 g piersi z kurczaka
sól, pieprz, słodka i ostra papryka
pół papryki czerwonej
pół papryki żółtej
kilka gałązek natki pietruszki. 
10 pieczarek
10 dag sera żółtego w kawałku
* Pierś z kurczaka kroimy w drobną kosteczkę. Oprószamy sola, pieprzem, obiema paprykami. Obsmażamy na patelni do ścięcia mięsa. 
* Papryki kroimy w drobna kosteczkę
* Pieczarki kroimy w plastry, zrumieniamy na patelni. 
* Natkę pietruszki siekamy. 
* Ser żółty ścieramy na tarce
* Mieszamy ze sobą kurczaka, papryki, natkę, pieczarki i ser. 
* Cukinie przekrajamy na połówki wzdłuż, wydrążamy. Każdą łódeczkę oprószamy wewnątrz solą i pieprzem. Do każdej wkładamy farsz lekko dociskając. Nafaszerowane cukinie układamy w naczyniu żaroodpornym, zapiekamy 35 minut w 170 st. 

7 komentarzy:

  1. Muszę sobie zrobić taka cukinie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Oooo akurat dostałam dużą cukinie od teściowej z działki, na pewno wykorzystam ją do tego przepisu!

    OdpowiedzUsuń
  3. Faszeruję młodą cukinię w sezonie dosyć często.
    To smaczna, syta warzywna propozycja na obiad lub przystawkę na gorąco:)

    OdpowiedzUsuń