Składniki:
5 podudzi z kurczaka 3 marchwie 2 pietruszki puszka zielonego groszku Jamar 2 łyżki żelatyny bulion warzywny Wykonanie:
Podudzia z kurczaka myjemy, wrzucamy do bulionu razem z marchewkami i pietruszką. Gotujemy do miękkości mięsa. Kiedy przestydnie obieramy udka, skór nie bierzemy. Marchewkę i pietruszkę kroimy w plastry. Żelatynę zalewamy zimną wodą( tyle aby ją zakryż) kiedy napęcznieje podgrzewamy aż się rozpuści. Odbieramy 2 szklanki bulionu w którym
gotowalismy mięso. Mieszamy z żelatyną, mieszamy. Do foremki na galaretę wykładamy rozdrobnione kawałki ugotowanego kurczaka z marchwią, pietruszką oraz groszkiem. Zalewamy bulionem z żelatyną. Odstawiamy do lodówki do stężenia.
U mnie mówi się na to galart :) Pycha :)
OdpowiedzUsuńZwał jak zwał, ważne że pyszna !
UsuńNigdy nie robiłam, muszę zaskoczyć mamę bo jest ich miłośniczką :-)
OdpowiedzUsuńKoniecznie zrób, na pewno będzie zachwycona
UsuńNigdy nie robiłam, ani nie jadłam ale chętnie bym spróbowała. :-)
OdpowiedzUsuńPolecam !
UsuńMój mąż bardzo lubi :-)
OdpowiedzUsuńMój też. Ale taką z kurczaka i ja nie pogardzę
Usuńi ja lubię;) u nas na Wielkanoc najczęściej się takie robi;)
OdpowiedzUsuńA na Wielkanoc koniecznie jeszcze z jajkami
Usuńoj tak zawsze na święta robię, chociaż czemu nie teraz ...? :-) narobiłaś smaku
OdpowiedzUsuńNa galaretkę piora zawsze dobra :)
UsuńCzęsto robię kurczaka w galarecie, bo i smaczny jest i tak ładnie wygląda. A amatorów na niego nie brakuję. Oj, chyba zrobię... :)
OdpowiedzUsuńZrób, zrób Krysiu :) Kuszę Cię ;)
UsuńPyszna , uwielbiam takie galaretki :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam!!!!!!!! I polać ją dużą ilością octu :D
OdpowiedzUsuńJa do drobiu z octu już rezygnuję
UsuńBardzo dobra, dietetyczna.
OdpowiedzUsuńO mamo jak nasza babcia ostatnio zrobiła królika w galarecie to normalnie wszystko byśmy jej niedługo wyjadły i dla gości by nic nie zostało :P Twoją propozycję też byśmy pochłonęły ze smakiem :D
OdpowiedzUsuńNieskromnie powiem że na pewno by tak było, bo galareta pyszna
UsuńBardzo lubię takie galaretki! Mogłabym je jeść i jeść bez opamiętania ;)
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja , też jestem ich wielką zwolenniczką
UsuńAle mi narobiłaś smaka na galaretę :) mniam!
OdpowiedzUsuńmusisz zrobić, nie ma zmiłuj ;)
UsuńUwielbiam.... Ja dodaję jeszcze kukurydzę i koniecznie posiekana natkę pietruszki :)
OdpowiedzUsuńJa też czasem dodaję kukurydze, fajnie wzbogaca smak
UsuńGalaretka drobiowa jest pyszna bo dietetyczne.ja gotuje bez skóry i dodaje jeszcze szyję z indyka.pozdrawiam
OdpowiedzUsuń