wtorek, 29 września 2015

KURCZAK W GALARECIE

Jak mnie najdzie ochota na taką porcję kurczaka z warzywami w pysznej galaretce nie ma zmiłuj....Musieliśmy zrobić :) Wam też polecam.Podałam ten przysmak na MARTHA PLATIN- PORCELANA BOGUCICE
 Składniki:
5 podudzi z kurczaka
3 marchwie
2 pietruszki
puszka zielonego groszku Jamar
2 łyżki żelatyny
bulion warzywny
Wykonanie:
Podudzia z kurczaka myjemy, wrzucamy do bulionu razem z marchewkami i pietruszką. Gotujemy do miękkości mięsa. Kiedy przestydnie obieramy udka, skór nie bierzemy. Marchewkę i pietruszkę kroimy w plastry. Żelatynę zalewamy zimną wodą( tyle aby ją zakryż) kiedy napęcznieje podgrzewamy aż się rozpuści. Odbieramy 2 szklanki bulionu w którym
gotowalismy mięso. Mieszamy z żelatyną, mieszamy. Do foremki na galaretę wykładamy rozdrobnione kawałki ugotowanego kurczaka z marchwią, pietruszką oraz groszkiem. Zalewamy bulionem z żelatyną. Odstawiamy do lodówki do stężenia. 

29 komentarzy:

  1. U mnie mówi się na to galart :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie robiłam, muszę zaskoczyć mamę bo jest ich miłośniczką :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie robiłam, ani nie jadłam ale chętnie bym spróbowała. :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. i ja lubię;) u nas na Wielkanoc najczęściej się takie robi;)

    OdpowiedzUsuń
  5. oj tak zawsze na święta robię, chociaż czemu nie teraz ...? :-) narobiłaś smaku

    OdpowiedzUsuń
  6. Często robię kurczaka w galarecie, bo i smaczny jest i tak ładnie wygląda. A amatorów na niego nie brakuję. Oj, chyba zrobię... :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam!!!!!!!! I polać ją dużą ilością octu :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo dobra, dietetyczna.

    OdpowiedzUsuń
  9. O mamo jak nasza babcia ostatnio zrobiła królika w galarecie to normalnie wszystko byśmy jej niedługo wyjadły i dla gości by nic nie zostało :P Twoją propozycję też byśmy pochłonęły ze smakiem :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nieskromnie powiem że na pewno by tak było, bo galareta pyszna

      Usuń
  10. Bardzo lubię takie galaretki! Mogłabym je jeść i jeść bez opamiętania ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale mi narobiłaś smaka na galaretę :) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam.... Ja dodaję jeszcze kukurydzę i koniecznie posiekana natkę pietruszki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Galaretka drobiowa jest pyszna bo dietetyczne.ja gotuje bez skóry i dodaje jeszcze szyję z indyka.pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń