Składniki:
zalewa na 4 słoki 0,5l :
3,5 szkl wody 1 szklanka octu 1 łyżka soli 6 łyżek cukru 12 ziela ang
4 liście laurowe Oczyszczone grzyby:mogą być różne:,prawdziwki,podgrzybki,siwki,a takze inne jesienne grzyby-w przybliżeniu na taką zalewę 2 kg grzybów
Wykonanie:
W garnuszku zagotowujemy wodę. Dodajemy ocet,sól,cukier.Grzyby oczyszczamy,wrzucamy na osoloną wodę.Do wody dodajemy 2 łyżki octu (grzybkom nie ściemnieją kapelusze pod spodem- podgrzybki,prawdziwki).Gotujemy ok.10 minut.Grzybki przekładamy do słoiczków.Do każdego sloiczka wrzucamy po 1 liściu laurowym i 3 ziela angielskie.Zalewamy gorącą zalewą.Odwracamy do góry dnem,żeby słoiczki sie zamknęły.
bardzo lubię marynowane grzybki :)
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja :)
UsuńMoja mama robi podobnie ale ja na grzyby tylko sie patrzę ;-)
OdpowiedzUsuńDlaczego ? przeciez są takie pyszne
Usuńmam ogromną ochotę na grzybobranie! marzę o całym koszach podgrzybków i borowików...
OdpowiedzUsuńTaka pora że chyba każdy teraz o tym marzy ;)
UsuńGrzybki w occie zawsze nam się podobały z wyglądu ale nie koniecznie pod względem smaku :)
OdpowiedzUsuńZ wyglądu są śliczne :) takie podejscie do nich ma też wlaśnie mój mlodszy syn, tylko patrzy ;)
UsuńSprawdzą się super na spotkaniach rodzinnych i imprezkach :-)
OdpowiedzUsuńNajlepsza zakąska
UsuńUwielbiam tak zaprawione grzyby, sa pyszne!
OdpowiedzUsuńOj tak :) wspaniałe
UsuńAle pyszności, kocham takie grzybki. <3
OdpowiedzUsuń:)
UsuńDziekuję :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam marynowane grzybki. Na Twoim zdjęciu wyglądają bosko :)
OdpowiedzUsuńSuper zaprawa do grzybków. Robię bardzo podobnie.... jak mam grzyby :)
Pycha :)
Zalewa typowo babcina, najlepsza
Usuń