czwartek, 1 października 2015

MARYNOWANE PRAWDZIWKI / PODGRZYBKI

Pogoda na grzyby sprzyjająca. Ciepłe dni, troszkę deszczu...Grzybiarzy coraz więcej...Każdy chciałby podelektować się smakiem świeżych grzybków, ususzyć je na Wigilię, a także zamarynować by potem mieć świetny dodatek do obiadu lub jako zakąskę. Podam Wam sprawdzony przepis na zalewę octową. Świetnie nadaje się do prawdziwków, podgrzybków, ale można ją użyć także do zaprawienia innych grzybów jesiennych.
Składniki:
zalewa na 4 słoki 0,5l :
3,5 szkl wody
1 szklanka octu
1 łyżka soli
6 łyżek cukru
12 ziela ang 
 4 liście laurowe
Oczyszczone grzyby:mogą być różne:,prawdziwki,podgrzybki,siwki,a takze inne jesienne grzyby-w przybliżeniu na taką zalewę 2 kg grzybów 
Wykonanie:
W garnuszku zagotowujemy wodę. Dodajemy ocet,sól,cukier.Grzyby oczyszczamy,wrzucamy na osoloną wodę.Do wody dodajemy 2 łyżki octu (grzybkom nie ściemnieją kapelusze pod spodem- podgrzybki,prawdziwki).Gotujemy ok.10 minut.Grzybki przekładamy do słoiczków.Do każdego sloiczka wrzucamy po 1 liściu laurowym i 3 ziela angielskie.Zalewamy gorącą zalewą.Odwracamy do góry dnem,żeby słoiczki sie zamknęły.

18 komentarzy:

  1. Moja mama robi podobnie ale ja na grzyby tylko sie patrzę ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. mam ogromną ochotę na grzybobranie! marzę o całym koszach podgrzybków i borowików...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taka pora że chyba każdy teraz o tym marzy ;)

      Usuń
  3. Grzybki w occie zawsze nam się podobały z wyglądu ale nie koniecznie pod względem smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z wyglądu są śliczne :) takie podejscie do nich ma też wlaśnie mój mlodszy syn, tylko patrzy ;)

      Usuń
  4. Sprawdzą się super na spotkaniach rodzinnych i imprezkach :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam tak zaprawione grzyby, sa pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale pyszności, kocham takie grzybki. <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam marynowane grzybki. Na Twoim zdjęciu wyglądają bosko :)
    Super zaprawa do grzybków. Robię bardzo podobnie.... jak mam grzyby :)
    Pycha :)

    OdpowiedzUsuń