Składniki:
1 kg chudego boczku
sól,pieprz do natarcia mięsa
do zalewy:
sól,pieprz
liście laurowe
ziele ang
pieprz ziarnisty
Wykonanie:
Boczek dobrze nacieramy solą i pieprzem. Odkładamy na dobę do lodówki. Po tym czasie w
garnku nalewamy tyle wody aby całe mięso było zakryte. Dajemy do wody sól,pieprz- tyle do
smaku zeby woda byla mocno słona i żeby było czuć pikantnośc pieprzu. Dodajemy kilka liści
laurowych, ziela ang, kilka ziarenek pieprzu naturalnego. Kiedy woda zacznie wrzeć
wkładamy boczek, który gotujemy godzinę. Po tym czasie zdejmujemy z ognia, w wodzie
trzymamy jeszcze ok pól godziny. Wyjmujemy, studzimy, odstawiamy do lodówki
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy
Swojski jest najlepszy:) Mój mężuś nigdy nie pogardzi:)
OdpowiedzUsuńMój też nie ,a i ja czasem skubnę kawałeczek :)
UsuńUwielbiam boczek w każdej postaci !!!!!! :))
OdpowiedzUsuń:)
Usuńosobiście nie jadam, ale teść byłby zachwycony:)
OdpowiedzUsuńJa od czasu do czasu ociupinką nie pogardzę
UsuńMęska część mojej rodziny by się nie oparła :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBardzo lubię domowe wędliny :)
OdpowiedzUsuńNajlepsze :)
UsuńBardzo dobre z chrzanem na kanapeczkę :)
OdpowiedzUsuńChrzan albo musztarda- obowiązkowo!
UsuńLubimy zapach domowej wędliny i wszelkiego mięsa ale gotowany boczek to zdecydowanie nie nasze smaki :)
OdpowiedzUsuńOj, nie wszyscy muszą wszystko lubić
UsuńMasz rację, swojskie wędliny najlepsze :)
OdpowiedzUsuńNie ma porównania z tymi kupowanymi
Usuńciekawy pomysł na smaczny domowy boczek :)
OdpowiedzUsuńI prosty, szybki...
Usuńnie ma to jak własne wędliny, a już szczególnie zrobione ze swojego mięsa! :)
OdpowiedzUsuńja za boczkiem akurat zbytnio nie przepadam, ale mężczyźnie taką wędliną z pewnością można dogodzić :)
fajny i łatwy przepis! pozdrawiam
Oj tak, wiemy przynajmniej co jemy jesli to sami zrobimy
UsuńJa też już od jakiegoś czasu nie kupuje wędlin w sklepach. Robię je sama :-) fajny przepis :-)
OdpowiedzUsuńDzięki Marzenko
Usuńprawdę powiedziawszy, to ja nie lubię boczku ale mojemu synowi i mężowi na pewno by smakował :)
OdpowiedzUsuńMój mąż też bardzo lubi
UsuńOstatnio mam mega smaka na boczek :D
OdpowiedzUsuńZapraszam do wypróbowania przepisu
UsuńDomowo, pysznie, swojsko ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńMmmm takie domowe pyszności zawsze najlepsze :)
OdpowiedzUsuńOj tak, nie ma porównania z kupnymi
UsuńPowiem ci , że też lubię taki swój boczek . Robiłam kiedyś gotowany .
OdpowiedzUsuńPyszny, ja go bardzo lubię
UsuńCo domowe to pyszne. Boczuś palce lizać.
OdpowiedzUsuńDzękuję
UsuńNo ja taki boczek domowy to z chęcią bym spróbowała. Jednak na razie nie mam kiedy przygotować. Kupuję wszystkie wyroby wędliniarskie od Karol-Zakłady Mięsne i są wyjątkowo pyszne. Ich produkty są jakościowo najwyższej klasy i smakują zupełnie jak swojskie.
OdpowiedzUsuń