czwartek, 15 grudnia 2016

SCHAB W SOSIE ŚMIETANOWO PIECZARKOWYM

Święta tuż za rogiem, pomału trzeba szykować układaniem menu na te radosne dni. Bardzo lubię mięsa zatopione w sosach, które pysznie smakują, ale tez dzięki nim danie jest soczyste, nie schnie i można je przygotować troszkę wcześniej. Schab w sosie pieczarkowym należy do jednych z ulubionych mięs mojej rodziny
Składniki:
10 plastrów schabu
30 dag pieczarek
kilka gałązek natki pietruszki
300 ml śmietany 30%
sól,pieprz
4 ziarna ziela ang, 5 ziarenek czarnego pieprzu, 3 liście laurowe
olej do smażenia
mąka do obtaczania
3 szklanki bulionu warzywnego
Wykonanie:
Plastry schabu delikatnie rozbijamy, oprószamy solą , pieprzem,obtaczamy w mące,zrumieniamy na niewielkiej ilości oleju. Na oleju zrumieniamy tez dość  grubo pokrojone plastry pieczarek. Do gotowych pieczarek dolewamy bulion, wkładamy schab, dodajemy ziele ang, listek,pieprz w ziarenkach. Dusimy razem ok 15 minut. Po tym czasie dolewamy śmietanę, dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Chwilkę dusimy, żeby sos mógł zgęstnieć.
 Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

30 komentarzy:

  1. Pycha! :-) Bardzo fajna propozycja. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda extra :) Ciekawe jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. smakowicie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniale wygląda :) mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha, również bardzo lubimy taki schabik :)

    OdpowiedzUsuń
  6. I ten sosik byśmy chętnie zjadły z pyzami :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo smakowite mięso. A ten sosik, marzenie. Lubię wszystko, co z pieczarkami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Tak przygotowany schab mogłabym jeść na bieżąco. Uwielbiam połączenie schabu i sosu pieczarkowego!

    OdpowiedzUsuń