sobota, 6 stycznia 2018

CYTRUSOWE UDKA KACZE

Jeśli chce podać moim gościom lub domownikom coś pysznego ,sięgam po kaczkę. Wszyscy bardzo lubimy udka , więc tym razem zrezygnowałam z pieczenia całej kaczuszki, na rzecz przygotowania tylko jej nóżek. W towarzystwie cytrusów mięsko wyszło, że palce lizać.
Składniki:
1,5 kg nóżek z kaczki
sól,pieprz
świeże gałązki rozmarynu
1 cytryna
3 pomarańcze
1 łyżka miodu
2 ząbki czosnku
Udka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.
Czosnek przeciskamy przez praskę. Z 1 pomarańczy i cytryny wyciskamy sok. Dodajemy miód, mieszamy. Udka nacieramy solę i pieprzem, smarujemy marynatą, obkładamy gałązkami rozmarynu, odstawiamy do lodówki na min dwie godz. Po tym czasie udka przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy marynatą. Pozostałe pomarańcze kroimy na ćwiartki, obieramy ze skórki, obkładamy udka, przykrywamy. Pieczemy półtorej godziny. Po tym czasie odkrywamy żeby udka się zrumieniły, pieczemy jeszcze pól godziny. Podajemy z całymi pieczonymi ziemniakami i sałatą. 

27 komentarzy:

  1. Na pewno udka smakowały wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. muszą być pyszne :) lubię połączenie cytrusów z mięsem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. W takiej marynacie to musiały być pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pysznie! Uwielbiam takie smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie kaczki nóżki to mój mężulek chętnie by zjadł :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja to kaczke jadłam chyba tylko raz w życiu musze wypróbować:)

    buziaki:*
    WWW.KARYN.PL

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo lubię kaczkę, zwłaszcza udka

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetna propozycja na mięso do uroczystego obiadu :)

    OdpowiedzUsuń