Składniki:
węgorz ok 2 kg
5 szklanek wody
1 szklanka octu
1 łyżka soli
5 łyżek cukru
5 ziarenek ziela ang
3 listki laurowe
mąka do panierowania ryby
olej do smażenia
Wykonanie:
Węgorza skrobiemy, patroszymy, myjemy. Rybę kroimy na dzwonka, po czym solimy od środka i zewnątrz.
Każdy kawałek ryby panierujemy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.
Posmażoną rybę układamy w dużym pojemniku. Wrzucamy listki i ziele,
Wodę zagotowujemy z octem, cukrem i solą. Gorącą zalewę wlewamy do ryby. Odstawiamy na min 2 dni, żeby ryba przeszła smakiem.
Prezentuje się wyjątkowo apetycznie. Nawet oczami można się najeść :)
OdpowiedzUsuń😁
UsuńLubię tak przygotowane ryby. Ale węgorz nie jest moją ulubioną, więc chętnie zjadam ryby innych gatunków :)
OdpowiedzUsuńW occie wszystkie rybki pyszne
UsuńLubię węgorze , chociaż akurat wolałabym tylko wędzone lub smażone...
OdpowiedzUsuń😀
UsuńMasz talent do tworzenia estetycznych dań :)
OdpowiedzUsuńblog | instagram
Dziekuje
UsuńNigdy węgorza nie jadłam :) moim największym "osiągnięciem" rybnym jest pstrąg :D
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować. Jest pyszny
UsuńTo danie idealne dla mojego męża :)
OdpowiedzUsuńPolecam więc
UsuńWędzonego węgorza X lat temu przywoził naszej rodzinie wujek :D Ale był pycha :D
OdpowiedzUsuńJa też lubię. Nie za wiele bo to tłusta ryba ale lubie
Usuńpolecam skosztować w occie jabłkowym- zdrowiej i zyskuje innego smaku :)
OdpowiedzUsuńOooo... Wyprobuje
UsuńLubię tak przygotowane ryby. Są przepyszne:)
OdpowiedzUsuńJa tez
UsuńRozpływa się w ustach smak nieziemski po prostu coś pysznego
OdpowiedzUsuńRozpływa się w ustach smak nieziemski po prostu coś pysznego
OdpowiedzUsuńNajlepszego węgorza w życiu jadłem w Ustce podczas urlopu. Był na prawdę bardzo smaczny.
OdpowiedzUsuń