środa, 3 stycznia 2018

WĘGORZ W ZALEWIE OCTOWEJ

Ryby w zalewie octowej są bardzo smaczne. Najlepsze po kilku dniach, gdy ryba przejdzie smakiem. Świetnie się sprawdzi jako przystawka na karnawałowym stole. Robi się ją dość szybko, kwestia posmażenia ryb. W taki sposób możemy przygotować każdą rybkę, również filety. 
Składniki:
węgorz ok 2 kg
5 szklanek wody
1 szklanka octu
1 łyżka soli
5 łyżek cukru
5 ziarenek ziela ang
3 listki laurowe
mąka do panierowania ryby
olej do smażenia
Wykonanie:
Węgorza skrobiemy, patroszymy, myjemy. Rybę kroimy na dzwonka, po czym solimy od środka i zewnątrz. 
Każdy kawałek ryby panierujemy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. 
Posmażoną rybę układamy w dużym pojemniku. Wrzucamy listki i ziele,
Wodę zagotowujemy z octem, cukrem i solą. Gorącą zalewę wlewamy do ryby. Odstawiamy na min 2 dni, żeby ryba przeszła smakiem. 

18 komentarzy:

  1. Prezentuje się wyjątkowo apetycznie. Nawet oczami można się najeść :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię tak przygotowane ryby. Ale węgorz nie jest moją ulubioną, więc chętnie zjadam ryby innych gatunków :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię węgorze , chociaż akurat wolałabym tylko wędzone lub smażone...

    OdpowiedzUsuń
  4. Masz talent do tworzenia estetycznych dań :)
    blog | instagram

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy węgorza nie jadłam :) moim największym "osiągnięciem" rybnym jest pstrąg :D

    OdpowiedzUsuń
  6. To danie idealne dla mojego męża :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wędzonego węgorza X lat temu przywoził naszej rodzinie wujek :D Ale był pycha :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też lubię. Nie za wiele bo to tłusta ryba ale lubie

      Usuń
  8. polecam skosztować w occie jabłkowym- zdrowiej i zyskuje innego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię tak przygotowane ryby. Są przepyszne:)

    OdpowiedzUsuń