czwartek, 25 stycznia 2018

CIECIORKA Z PIEKARNIKA

Ciecierzyca. Zdrowe warzywo, które wbrew pozorom można wykorzystać w kuchni.A to w zupie, a to  zapiekankach, a to w różnego rodzaju sałatkach czy jako przekąska. Jest niskokaloryczna może być bez obaw zjadana przez osoby dbające o linię, liczące kalorie. Jeśli uwielbiasz chrupać orzeszki,a  niestety  z powodu alergii nie możesz sobie na to pozwolić polecam upiec ciecierzycę w piekarniku z ulubionymi dodatkami, nieźle chrupie i jest mega uzależniająca. Tak przygotowana, podpieczona jest świetnym dodatkiem do sałatek. Wypróbujcie sami

Składniki:

puszka cieciorki gotowanej
papryka słodka mielona
papryka ostra mielona
sól
oliwa smakowa z chili
Wykonanie:
Cieciorkę osączamy z zalewy*, przepłukujemy, osączamy. 
Wykładamy na blachę do pieczenia, pieczemy 15 minut.
Mieszamy ze sobą papryki i sól, wsypujemy do woreczka, przekładamy podpieczoną cieciorkę, dobrze mieszamy. Wysypujemy z powrotem na blachę, pieczemy jeszcze ok 15 minut. Zostawiamy na blasze aż do wystygnięcia, będzie fajnie chrupka. 
Gotową podajemy z ulubionymi sosami. 
*można użyć cieciorki suchej, którą należy najpierw do miękkości ugotować.

14 komentarzy: