piątek, 9 lutego 2018

BARSZCZ UKRAIŃSKI

Chłodne poranki, chłodne wieczory.Po powrocie do domu dobrze zrobi talerz gorącej zupy. Nasyci i rozgrzeje. Pamiętajmy wiec o zupach w naszej diecie, są pyszne i zbawienne na nasze zdrowie. 
Składniki:
2 skrzydełka kurczakowe
szponder wołowy- kawałek
1 żeberko wieprzowe
1/4 kapusty
2 garście fasolki szaragowej
garść fasoli typu jaś
2 marchewki
1 pietruszka
2 średnie buraki
kawałek selera
6 ziemniaków
Wykonanie:
*Fasolę moczymy całą noc.
*Wszystkie rodzaje mięsa wrzucamy do wody z moczenia fasoli, dolewamy wody - tak ok 2,5 l. Wrzucamy fasolę. Podczas gotowania zbieramy szumowiny, wywar doprawiamy solą. Gotujemy do miękkości fasoli. 
*Kapustę drobno szatkujemy, fasolkę szparagową kroimy na mniejsze kawałki, resztę warzyw kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy wszystkie warzywa, obsmażamy doprawiając solą i pieprzem. 
* Obsmażone warzywa wrzucamy do garnka z wywarem i mięsem, gotujemy ok 30 minut. Wedle potrzeby jeszcze doprawiamy.
Gotowy barszcz podajemy z posiekaną ulubioną zieleninką, możemy też podać z kleksem śmietany. 

10 komentarzy: