Składniki:
2 skrzydełka kurczakowe
szponder wołowy- kawałek
1 żeberko wieprzowe
1/4 kapusty
2 garście fasolki szaragowej
garść fasoli typu jaś
2 marchewki
1 pietruszka
2 średnie buraki
kawałek selera
6 ziemniaków
Wykonanie:
*Fasolę moczymy całą noc.
*Wszystkie rodzaje mięsa wrzucamy do wody z moczenia fasoli, dolewamy wody - tak ok 2,5 l. Wrzucamy fasolę. Podczas gotowania zbieramy szumowiny, wywar doprawiamy solą. Gotujemy do miękkości fasoli.
*Kapustę drobno szatkujemy, fasolkę szparagową kroimy na mniejsze kawałki, resztę warzyw kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy wszystkie warzywa, obsmażamy doprawiając solą i pieprzem.
* Obsmażone warzywa wrzucamy do garnka z wywarem i mięsem, gotujemy ok 30 minut. Wedle potrzeby jeszcze doprawiamy.
Gotowy barszcz podajemy z posiekaną ulubioną zieleninką, możemy też podać z kleksem śmietany.
uwielbiam, koniecznie z dużą ilością fasoli :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie
UsuńTo nie moje smaki od dziecka :)
OdpowiedzUsuńNie każdy lubi. Ja uwielbiam
UsuńNigdy nie jadłam takiego barszczyku, ale na pewno kiedyś sobie go ugotuje :)
OdpowiedzUsuńPolecam. Pyszny jest
UsuńNie odmówiłybyśmy takiej zupy :)
OdpowiedzUsuń😁
UsuńZupka palce lizać! Moja rodzinka byłaby bardzo zadowolona z takiego obiadu :)
OdpowiedzUsuńMoi też są jak im robię
Usuń