Ile razy upieklismy schab, który okazał się znów suchy...Też znam ten ból. Jednak z tym przepisem napewno Wasz schab będzie niezwykle mięciutki i soczysty. Zapraszam do wypróbowania, przepis dziecinnie prosty.
Składniki:
1,5 kg schabu
sól,pieprz
olej
Wykonanie:
Wybieramy ładny kawałek schabu bez tłuszczu po bokach. Dobrze nacieramy go solą i pieprzem. Schab musi być mocno osolony i pokryty pieprzem. Po tym czasie schab smarujemy olejem. Odkładamy na min, 3 doby do lodówki. Po tym czasie w duzym garnku nalewamy tyle wody, aby włozony schab był cały zakryty wodą. Nalewamy wodę, dodajemy sól i pieprz. Na smak. Ma być mocno słone i wyczuwalnie pieprznie. Doprowadzamy wodę do wrzenia, kiedt to nastąpi wkładamy schab, po ponownym zawrzeniu wody gotujemy 5 minut. Po tym czasie odstawiamy z ognia. Przykrywamy. Studzimy do zimnej wody. Znów doprowadzamy do wrzenia, trzymamy 2 minuty gotując. Po tym czasie znów studzimy do zimnej wody. Schab wyjmujemy odkładamy do lodówki na min 12 godzin, po tym czasie możemy juz kroić na kanapki.
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy
Bardzo smaczny schab na kanapki do tego chrzan i mniam :0
OdpowiedzUsuń:)
UsuńSuper pomysł :-) schabik wygląda smakowicie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko
UsuńMuszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńPolecam
UsuńSłyszałam o tym sposobie (tylko schab był gotowany 2 x po 5 minut) ale jakoś nie miałam odwagi spróbować bo bałam się że będzie w środku surowy albo twardy. Teraz mnie przekonałaś :)
OdpowiedzUsuńNapewno nie będzie surowy, a bedzie tak mieciutki i soczysty ze napewno go częściej bedziesz robiła
Usuńświetny przepis :)
OdpowiedzUsuńZmorą dzieciństwa był za suchy schab, którego nie dało się pogryźć :P
OdpowiedzUsuńBardzo fajny i przydatny przepis :)
Ten się gryzie bardzo fajnie :)
UsuńBardzo interesujący przepis... Jestem ciekawa efektów :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj, napewno nie pożalujesz
UsuńKolejne pyszne mięsko u Ciebie widzę :))
OdpowiedzUsuńDobrze się składa, bo mam schab - zaufam Twojemu przepisowi :)
OdpowiedzUsuńNa pewno Ci zasmakuje
Usuńświetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńOczywiście wykorzystamy przepis, bo zapowiada się pyszna uczta:) super!!!
OdpowiedzUsuńNaprawdę szczerze polecam
UsuńZainteresował mnie sposób przygotowania, aż mam ochotę wypróbować :) Wygląd świetny!!!
OdpowiedzUsuńKoniecznie Beatko, wypróbuj
Usuńpyszny kawałek schabu :)
OdpowiedzUsuńlubię ten sposób przyrządzania mięsa, jest soczyste, kruche - najlepsze!
OdpowiedzUsuńNie suche, dzieciaki je nawet lubią i bardzo delikatne w smaku
UsuńUwielllbiam:]
OdpowiedzUsuńMajeczko schabik przepyszny i jaki soczysty :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMajeczko do świąt trochę czasu zostało, więc można się pokusić o ten przepis. Wspaniale wygląda :)
OdpowiedzUsuńKrysiu, mogę szczerze polecic, napewno Wam zasmakuje
UsuńFaktycznie schab wygląda rewelacyjne! Domowe wędliny są niezastąpione! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńFajny pomysł.
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować
UsuńSuper pomysł :)
OdpowiedzUsuńNie robiłam jeszcze w ten sposób mięsa . Twoje wygląda ciekawie. Jestem ciekawa smaku .
OdpowiedzUsuńSpróbuj Asiu, na pewno nie pożałujesz
Usuńchudziutkie pyszne mięsko
OdpowiedzUsuń;)
Usuńsmaczny schabik :)
OdpowiedzUsuń