Składniki:
ciasto:
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
1 szklanka mleka
2 duże jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
5 łyżek kakao
masa:
500 ml śmietanki 30%
cukier puder do smaku do śmietany
żelatyna- 2 łyżki
pół szklanki wiórek czekoladowych
2 banany
Wykonanie:
*Jajka ucieramy z cukrem na puszysta masę. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą , oraz kakao. Wlewamy mleko i olej, dalej miksujemy. Gotowe ciasto przekładamy do papilotek i foremek na muffinki. Pieczemy 15 minut w 180 st, do suchego patyczka.
*Kiedy wystygnie, z ciasta ścinamy wierzch, zostawiając nienaruszone boki i spód, resztę wydrążamy. Uzyskamy w ten sposób ,,miseczki" . Odłożone kawałki ciasta kruszymy.
* Żelatynę namaczamy w ok 3 łyżkach wody, kiedy spęcznieje podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Studzimy
* Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukru pudru wg uznania do smaku, dodajemy wiórki czekoladowe,które wcześniej kruszymy, mieszamy. Małymi strużkami wlewamy żelatynę, mieszamy.
* Banany przekrajamy wzdłuż na połowę.Następnie kroimy na mniejszą kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Układamy na dnie ciasta. Na owoce wykładamy masę, formujemy ją w kształt kopca. Posypujemy pokruszonym ciastem. Postępujemy tak z każdą babeczką. Odstawiamy do lodówki na min . godzinę do dobrego stężenia.
Swietny pomysł gości można miło i smacznie zaskoczyć
OdpowiedzUsuńAle urocze :) Taka pyszna mini wersja :D
OdpowiedzUsuńUrocze takie mini kopczyki :)
OdpowiedzUsuńŚliczne kopczyki i na pewno super smaczne :)
OdpowiedzUsuńprzepyszne na święta będą idealne :)
OdpowiedzUsuńIle wyjdzie babeczek z tego ciasta ?
OdpowiedzUsuńMniam, ależ bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńNigdy takich nie robiłam.