sobota, 10 marca 2018

PASZTET DROBIOWY Z CAŁYMI PIECZARKAMI

Niedługo święta Wielkanocne. Ja co roku szukam pomysłów na urozmaicenie świątecznego pasztetu. Coś dodaję, coś zmieniam w wypróbowanych już przepisach, by powstało coś innego w smaku.Tak też było w przypadku tego drobiowego pasztetu. Tradycyjny przepis, który od lat sprawdzony w mojej rodzinie, urozmaiciłam dodatkiem całych pieczarek. Pychota!
Składniki:
1 kg udek z kurczaka 
30 dag piersi z kurczaka 
10 pieczarek
3 marchwie 
2 pietruszki 
1 cebula
3 litry bulionu warzywnego 
1 czerstwa bułka 
sól,pieprz 
Wykonanie :
Do bulionu warzywnego dodajemy obrane marchewki i pietruszki, wkładamy też udka i pierś z kurczaka. Gotujemy ok 45 minut. Po tym czasie mięso wyjmujemy z rosołu, po ostudzeniu obieramy udka od kości. Do rosołu w którym gotowaliśmy mięso i warzywa wrzucamy całe oczyszczone pieczarki. Gotujemy ok 10 minut,po tym czasie wyjmujemy, osączamy.  Bułkę moczymy w rosole, odciskamy. Przez maszynkę do mięsa trzykrotnie przepuszczamy mięso,bułkę i warzywa. Gotową masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dolewamy szklankę bulionu w którym gotowaliśmy mięso i warzywa.Przekładamy do foremek.Na dno foremki wykładamy do połowy pasztet, układamy pieczarki jedna za drugą, przykrywamy masą mięsną.  Pieczemy w piekarniku w temp 170 st ok godziny. W piekarniku ustawiamy naczynko z wodą, dzięki temu pasztet nie będzie suchy.

8 komentarzy:

  1. Piękny pasztecik, a te pieczarki wyglądają świetnie. Do zrobienia :) Pozdrawiam Gosia

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają rewelacyjnie, i na pewno tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają rewelacyjnie, i na pewno tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pasztet wygląda przeepysznie <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajnie się prezentuje taki pasztet na stole :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Pasztet prezentuje się bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń