Składniki:
1 kg udek z kurczaka
30 dag piersi z kurczaka
10 pieczarek
3 marchwie
2 pietruszki
1 cebula
3 litry bulionu warzywnego
1 czerstwa bułka
sól,pieprz
Wykonanie :
Do bulionu warzywnego dodajemy obrane marchewki i pietruszki, wkładamy też udka i pierś z kurczaka. Gotujemy ok 45 minut. Po tym czasie mięso wyjmujemy z rosołu, po ostudzeniu obieramy udka od kości. Do rosołu w którym gotowaliśmy mięso i warzywa wrzucamy całe oczyszczone pieczarki. Gotujemy ok 10 minut,po tym czasie wyjmujemy, osączamy. Bułkę moczymy w rosole, odciskamy. Przez maszynkę do mięsa trzykrotnie przepuszczamy mięso,bułkę i warzywa. Gotową masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dolewamy szklankę bulionu w którym gotowaliśmy mięso i warzywa.Przekładamy do foremek.Na dno foremki wykładamy do połowy pasztet, układamy pieczarki jedna za drugą, przykrywamy masą mięsną. Pieczemy w piekarniku w temp 170 st ok godziny. W piekarniku ustawiamy naczynko z wodą, dzięki temu pasztet nie będzie suchy.
Piękny pasztecik, a te pieczarki wyglądają świetnie. Do zrobienia :) Pozdrawiam Gosia
OdpowiedzUsuńWyglądają rewelacyjnie, i na pewno tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńWyglądają rewelacyjnie, i na pewno tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńPasztet wygląda przeepysznie <3
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie z tymi pieczarkami wygląda :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie się prezentuje taki pasztet na stole :D
OdpowiedzUsuńPasztet prezentuje się bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń