Składniki:
1,2 kg udek z kurczaka
30 dag piersi z kurczaka
3 marchwie
2 pietruszki
8 plastrów boczku wędzonego
1 cebula
3 litry bulionu warzywnego
1 czerstwa bułka
sól,pieprz
Wykonanie :
Do bulionu warzywnego dodajemy obrane marchewki i pietruszki,cebulę, wkładamy też udka i pierś z kurczaka. Gotujemy ok 45 minut. Po tym czasie mięso wyjmujemy z rosołu, po ostudzeniu obieramy udka od kości. Bułkę moczymy w rosole, odciskamy. Przez maszynkę do mięsa trzykrotnie przepuszczamy mięso,bułkę i warzywa. Gotową masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dolewamy szklankę bulionu w którym gotowaliśmy mięso i warzywa.Dno i boki foremki wykładamy plastrami boczku, mięso przekładamy do foremek. Pieczemy w piekarniku w temp 170 st ok godziny. W piekarniku ustawiamy naczynko z wodą, dzięki temu pasztet nie będzie suchy.
Pyszny pasztecik na Wielkanocny stół :)
OdpowiedzUsuńPyszny pasztecik na Wielkanocny stół :)
OdpowiedzUsuńPiękny pasztecik, idealny na Wielkanocny stół :-)
OdpowiedzUsuńWspaniały, świąteczny pasztet :)
OdpowiedzUsuńPasztet idealny! Na wielkanocny stół będzie jak znalazł :)
OdpowiedzUsuńPiękny pasztecik! W sam raz na nadchodzące święta <3
OdpowiedzUsuńW wolnej chwili zapraszam do swojego kulinarnego świata ;-) https://bitasmietanka.blogspot.com
W takiej wersji pasztetu jeszcze nie robiłam, musze wypróbować ;-)
OdpowiedzUsuń