piątek, 23 marca 2018

PASZTET DROBIOWY W BOCZKU

Niezwykle delikatny pasztecik, otulony w wędzony boczek. Polubią go nawet dzieciaki, za delikatność i smak.  
Składniki:
1,2 kg udek z kurczaka
30 dag piersi z kurczaka
3 marchwie
2 pietruszki
8 plastrów boczku wędzonego
1 cebula
3 litry bulionu warzywnego
1 czerstwa bułka
sól,pieprz
Wykonanie :
Do bulionu warzywnego dodajemy obrane marchewki i pietruszki,cebulę,  wkładamy też udka i pierś z kurczaka. Gotujemy ok 45 minut. Po tym czasie mięso wyjmujemy z rosołu, po ostudzeniu obieramy udka od kości.   Bułkę moczymy w rosole, odciskamy. Przez maszynkę do mięsa trzykrotnie przepuszczamy mięso,bułkę i warzywa. Gotową masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dolewamy szklankę bulionu w którym gotowaliśmy mięso i warzywa.Dno i boki foremki wykładamy plastrami boczku, mięso  przekładamy do foremek. Pieczemy w piekarniku w temp 170 st ok godziny. W piekarniku ustawiamy naczynko z wodą, dzięki temu pasztet nie będzie suchy.

7 komentarzy:

  1. Pyszny pasztecik na Wielkanocny stół :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny pasztecik na Wielkanocny stół :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny pasztecik, idealny na Wielkanocny stół :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały, świąteczny pasztet :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pasztet idealny! Na wielkanocny stół będzie jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny pasztecik! W sam raz na nadchodzące święta <3

    W wolnej chwili zapraszam do swojego kulinarnego świata ;-) https://bitasmietanka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. W takiej wersji pasztetu jeszcze nie robiłam, musze wypróbować ;-)

    OdpowiedzUsuń