środa, 14 marca 2018

KOKOSOWY SERNIK NA WAFELKACH

Za dobry sernik dałabym się pokroić. Choć za bardzo za słodyczami nie przepadam, muszę mieć na nie naprawdę smaka, tak sernikowi nigdy nie odmówię. Wpadłam na pomysł, aby spód do sernika zrobić wafelkowy...i wiecie co? Eksperyment udany, sernik nabrał dodatkowego smaczka, jest przepyszny
Składniki:
1 kg sera dwukrotnie zmielonego
 6 jajek 
1,5 szklanki cukru 
1 opakowanie cukru waniliowego 
1 kostka masła
1 budyń waniliowy 
2 łyżki mąki - u mnie pszenna 
1 łyżka mąki ziemniaczanej 
1 łyżka mleka 
opakowanie wafelków kakaowych Chrups! CUKRY NYSKIE
wiórki kokosowe 5 łyżek
1 łyżka cukru
330 ml śmietany 30%
cukier puder do smaku do śmietany
2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
Masło rozpuszczamy, studzimy. Ser miksujemy z żółtkami, cukrami, mąkami i proszkiem budyniowym oraz mlekiem. Miksujemy. Dodajemy ostudzony tłuszcz, miksujemy. Ubijamy pianę z białek, dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy. Na dno prodiża układamy warstwę herbatników, wylewamy masę serową. Pieczemy 60 minut. Kiedy sernik ostygnie ubijamy kremówkę z cukrem pudrem, dodajemy sok z cytryny. Wykładamy na sernik, wyrównujemy. Na patelni podprażamy wiórki z cukrem, posypujemy wierzch sernika.

11 komentarzy:

  1. Prezentuje się wspaniale i musi być super smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny i mega kokosowy serniczek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też tam mam, że sernikowi odmówić nie potrafię :) Twój sernik prezentuje się rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealny do kawki przed pracą :)

    OdpowiedzUsuń
  5. I dla nas życie bez sernika byłoby trudne :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wygląda.Robię na święta... Jaka wielkość blaszki?

    OdpowiedzUsuń
  7. Wafelki czy herbatniki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wafelki nadają ciekawego smaczka. Robiłam go jednak i na herbatnikach. Też dobry

      Usuń