środa, 1 kwietnia 2015

BABKA PIEGUSKA

Fajna makowa babeczka. Może zrobicie?
Składniki:
25 dag masła
1 szkl cukru
1,5 szkl mąki 
szklanka mąki ziemniaczanej
5 jaj
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szklanka suchego maku- u mnie BackMit
Wykonanie:
Masło ucieramy  z cukrem, ciągle miksując dodajemy jajka. Miksujemy.Pomału wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie mąkę ziemniaczaną. Miksujemy. Dolewamy mleko, wsypujemy mak, mieszamy łyżką,do dokładnego wymieszania składników. Formę smarujemy masę, oprószamy bułką tartą, wykładamy ciasto, pieczemy do suchego patyczka ok 40 minut w 170 st.
Do wypieku babki użyłam maku BackMit, świetne rozwiązanie, mak jest już zmielony, tylko dodac do ciasta. Świetny również do mas makowych, makowców itp. Wystarczy tylko namoczyć w mleku. 

53 komentarze:

  1. oj fajna ta babeczka makowa , fajna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiamy kiedy mak tak fajnie chrupie między zębami :D Przecudna babka dokładnie w naszym guście :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam tę piegowatą babkę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Faktycznie bardzo fajna . Też czasami robie gdy moim domownikom chce się czegoś innego spałaszować .

    OdpowiedzUsuń
  5. Tyle pomysłów na babki, że nie wiem, kiedy je wszystkie wypróbuję:) Piegowata babka bardzo urocza;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ładnie wygląda. Pomysł ciekawy na smaczną i trochę inną babkę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam mak, uwielbiam babki jestem za... :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super wyglądają takie malutkie ziarenka maku w cieście :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piegusek to moje ulubione ciasto z dzieciństwa :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Chętnie upiekłabym taką babkę z makiem, ale juz mam wszystko przygotowane na makowiec z jabłkami. Ostatni bardzo przypadł mi bardzo do smaku. Pozdrawiam świątecznie, spokojnej Wielkanocy !

    OdpowiedzUsuń
  11. I really like your post :)

    http://www.itsmetijana.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubię babki z makiem, to moje ulubione :-) przy okazji składam życzenia pogodnych, spokojnych i słonecznych świąt Wielkanocnych oraz smacznego jajka :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. bardzo smakowite piegi ma ta babka :) Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam babki w każdym wydaniu :D

    OdpowiedzUsuń
  15. U mnie na święta jest z maku serniko-makowiec :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Kojarzy mi się z dzieciństwem, moja mama często piekła nam to ciasto, aż zatęskniłam za smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Marta narobiłaś mi smaku mak mam i resztę składników też może i ja skombinuje babeczkę dzisiaj .

    OdpowiedzUsuń
  18. szybka prosta i smaczna babeczka :)

    OdpowiedzUsuń