Składniki:
sól, pieprz
4 bułki hamburgerowe z sezamem
pomidor
ogórek- najlepszy kiszony, może jednak być i świeży zielony typu wąż
czerwona cebula
sałata
keczup
sos czosnkowy: śmietana 12%- 8 łyżek, majonez- 3 łyżki, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz
Wykonanie:
*Mięso mielimy w maszynce przez sitko o średnich otworach, mielimy tylko raz, bo to mięso do burgera nie na klopsa. Mięsa nie doprawiamy, delikatnie przemieszamy, formujemy kotlety. Gotowe smażymy bez tłuszczu: na grillowej patelni, lub w opiekaczu do mięsa. Solimy mięso przed położeniem na rozgrzaną patelnię, najpierw z tej strony gdzie obsmażamy, następnie przed przewróceniem solimy drugą stronę. Smażymy ok 3-4 minut z każdej strony. Po obsmażeniu jeszcze ciepłego oprószamy świeżo zmielonym grubo pieprzem. Mięso przykrywamy, odstawiamy na czas przygotowania burgera.
* Bułkę przekrawamy na połówkę, opiekamy z dwóch stron ( opiekacz lub patelnia grilowa)
*Sałatę rwiemy na listki, pomidora, ogórka , cebulę kroimy w plastry.
* Wszystkie składniki potrzebne d przygotowania sosu czosnkowego mieszamy ze sobą, doprawiamy wedle uznania solą i pieprzem. Mieszamy.
*Spód bułki smarujemy sosem czosnkowym, kładziemy liście sałaty, plastry pomidora, ser ( możemy teraz chwilę położyć do opiekacza i podgrzać ser aby się minimalnie rozpuścił) , ogórki,cebulę, kotleta, polewamy sosem czosnkowym, przykrywamy górną częścią bułki, którą smarujemy od spodu keczupem.
Moje idealnie upieczone kotlety do burgerów powstały w opiekaczy niezawodnej firmy DEZAL. Opiekacz, tak jak i inne produkty tej firmy ma płytę grzewczą aluminiową, pokryta greblonem, który zapobiega przywieraniu opiekanych potraw a czyszczenie to sama przyjemność- wystarczy przetrzeć sucha szmatką. Podczas opiekania, na potrawę działa z obu stron temp. 200 st, co pozwala w szybki sposób na przygotowanie dań bez użycia tłuszczu. Oprócz różnego rodzaju mięs ,w opiekaczu przygotujemy również różne placki, tortille, pity, sandwiche. Opiekacz to świetna alternatywa dla patelni. Tu zdrowo i szybko przyrządzimy wiele pysznych dań. Opiekacz BEFSZTYK GOFRY to świetna sprawa w każdej kuchni. Ja produkty Dezal użytkuję na co dzień i polecam każdej gospodyni.
ale bym sobie zjadła
OdpowiedzUsuńPyszne burgery i super opiekacz, szkoda że takiego nie mam.
OdpowiedzUsuńPychota! Od rana kusisz :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie się prezentują Twoje burgery, zjadłaby ;) Tez często robię w domu, ale nie wpadłam na pomysł, żeby wykorzystać opiekacz, super sprzęt :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie,domowej roboty najlepsze. Często robię.
OdpowiedzUsuńPrzepadam za domowymi burgerami
OdpowiedzUsuńA my niedawno robiłyśmy słodkie burgery :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowe hamburgery bo są zdrowsze i lepsze niż sklepowe. A z takim pomocnikiem kuchennym to można poszaleć kulinarnie.
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smacznie :) Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńBurgery robię w domu sama. Mam patelnię grillową.
OdpowiedzUsuńTakie domowe- najsmaczniejsze:)
Pozdrawiam:)
Świetny sposób! Nie wiedziałam że tak można wykorzystać opiekacz. Wszystko co z Dezal to biorę w ciemno i wiem że się nie zawiodę :)
OdpowiedzUsuńrewelacyjne te Twoje burgery :)
OdpowiedzUsuńOdpowiednio doprawione sosy i dodatki sprawiają, że każdy kęs to wyjątkowy smakowy rollercoaster.
OdpowiedzUsuń