Składniki:
1 kg dyni ( bez pestek )
2 papryki czerwone
3 ząbki czosnku
1 cebula
śmietanka 30%
sól, pieprz
papryka chili mielona
imbir starty
1 litr bulionu warzywnego
Wykonanie:
*Dynię kroimy na kawałki, wydrążamy pestki, paprykę kroimy na 4 kawałki, cebulę obieramy, czosnek pozostawiamy w łupince *Dynię wkładamy na blachę, wstawiamy do piekarnika, po ok 20 minutach dodajemy pozostałe warzywa, pieczemy jeszcze ok 20 minut. Studzimy. Kiedy ostygnie zdejmujemy skórkę z papryki, wyjmujemy czosnek z łupinek, dynię obieramy ze skóry. Wszystko wrzucamy do blendera, miksujemy na gładko.
* Do garnka wlewamy bulion, wrzucamy zblendowane warzywa, dodajemy przyprawy- ilość wedle gustu i smaku. Gotujemy ok 10 minut, rozlewamy do miseczek, podajemy z kleksem śmietany lub z mleczkiem kokosowym.
najlepsza, jesienna zupka
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna zupka :) Smaczna i pożywna :)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda ta zupa
OdpowiedzUsuńSmakowita, ja planuję zabrać się za dynię w przyszłym tygodniu 😉
OdpowiedzUsuńSmaki godne spróbowania!
OdpowiedzUsuńDla mnie idealne:)
Pozdrawiam;)
Ach uwielbiam zupę dyniową ale najlepiej na ostro :D A z papryką też musi przepysznie smakować :)
OdpowiedzUsuń