czwartek, 4 października 2018

ZUPA Z PIECZONEJ DYNI I PAPRYKI

Jesień w mojej kuchni to zdecydowanie ogrom barw i smaków. Warzywa zajmują ważne miejsce podczas planowania codziennego menu. Dynia jest jednym z tych warzyw, które w sezonie smakuje wybornie i nie wyobrażam sobie by mogło jej zabraknąć na moim stole. Pieczona z dodatkiem innych pieczonych warzyw jest świetnym materiałem na zupkę, spróbujcie sami. 
Składniki:
1 kg dyni ( bez pestek )
2 papryki czerwone
3 ząbki czosnku
1 cebula
śmietanka 30%
sól, pieprz
papryka chili mielona
imbir starty
1 litr bulionu warzywnego
Wykonanie:
*Dynię kroimy na kawałki, wydrążamy pestki, paprykę kroimy na 4 kawałki, cebulę obieramy, czosnek pozostawiamy w łupince *Dynię wkładamy na blachę, wstawiamy do piekarnika, po ok 20 minutach dodajemy pozostałe warzywa, pieczemy jeszcze ok 20 minut. Studzimy. Kiedy ostygnie zdejmujemy skórkę z papryki, wyjmujemy czosnek z łupinek, dynię obieramy ze skóry. Wszystko  wrzucamy do blendera, miksujemy na gładko. 
* Do garnka wlewamy bulion, wrzucamy zblendowane warzywa, dodajemy przyprawy- ilość wedle gustu i smaku. Gotujemy ok 10 minut, rozlewamy do miseczek, podajemy z kleksem śmietany lub z mleczkiem kokosowym. 

6 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczna zupka :) Smaczna i pożywna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowita, ja planuję zabrać się za dynię w przyszłym tygodniu 😉

    OdpowiedzUsuń
  3. Smaki godne spróbowania!
    Dla mnie idealne:)
    Pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ach uwielbiam zupę dyniową ale najlepiej na ostro :D A z papryką też musi przepysznie smakować :)

    OdpowiedzUsuń