Składniki:
2 przednie golonki bez kości
sól- ok 1,5 łyżki
pieprz ziarna- 8 sztuk
ziele angielskie- 5 sztuk
liść laurowy 3-4 sztuki
2 marchwie
1 pietruszka
pół selera
1 cebula
farsz:
20 dag mięsa mielonego- u mnie z szynki
sól, pieprz
zalewa do peklowania:
1, 5 l wody
5 ziaren ziela ang
5 liści laurowych 2-3 ząbki czosnku
dodatkowo:
gaza
Przygotowanie:
*Golonki przez godzinę moczymy w zimnej wodzie..
*Kiedy woda zawrze wkładamy nasze golonki. Ustawiamy grzanie na delikatne pyrkanie wody, gotujemy golonki pod przykryciem 2,5 - 3 godz - do miękkości mięsa.
* Ugotowane golonki wyjmujemy z wody, układamy na desce kuchennej, z wierzchu przyciskamy kolejną deską z obciążeniem co spowoduje spłaszczenie mięsa i będzie ułatwiało krojenie. Zostawiamy najlepiej na całą noc pod obciążeniem. Na drugi dzień zdejmujemy gazę, golonki są gotowe do spożycia.
rada: Golonki możemy po ugotowaniu nie obciążać tylko podać na ciepło , z sosem np chrzanowym jako danie obiadowe.
Lubię golonke i pomysł bardzo mi się podoba 💛💛💛
OdpowiedzUsuńAle ja tu na zdjęciach widzę kawałki mięsa, a nie mielone����
OdpowiedzUsuńNa zdjęciach z etapu przygotowania widać że mięso mielone jest włożone w miejsce po kości, nie jest więc po całości. Na rozkrojonym kawałku mięsa jest sama golonka, mięso mielone jest z drugiej strony.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Z Majeczką w kuchni
bape
OdpowiedzUsuńoff white clothing
russell westbrook shoes
supreme shirt
palm angels
kobe byrant shoes
goyard handbags & purses
supreme
off white
off white
seeifjuv541h
OdpowiedzUsuńgolden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet