Składniki:
2 przednie golonki bez kości
sól- ok 1,5 łyżki
pieprz ziarna- 8 sztuk
ziele angielskie- 5 sztuk
liść laurowy 3-4 sztuki
2 marchwie
1 pietruszka
pół selera
1 cebula
farsz:
20 dag mięsa mielonego- u mnie z szynki
sól, pieprz
zalewa do peklowania:
1, 5 l wody
5 ziaren ziela ang
5 liści laurowych 2-3 ząbki czosnku
dodatkowo:
gaza
Przygotowanie:
*Golonki przez godzinę moczymy w zimnej wodzie..
*Kiedy woda zawrze wkładamy nasze golonki. Ustawiamy grzanie na delikatne pyrkanie wody, gotujemy golonki pod przykryciem 2,5 - 3 godz - do miękkości mięsa.
* Ugotowane golonki wyjmujemy z wody, układamy na desce kuchennej, z wierzchu przyciskamy kolejną deską z obciążeniem co spowoduje spłaszczenie mięsa i będzie ułatwiało krojenie. Zostawiamy najlepiej na całą noc pod obciążeniem. Na drugi dzień zdejmujemy gazę, golonki są gotowe do spożycia.
rada: Golonki możemy po ugotowaniu nie obciążać tylko podać na ciepło , z sosem np chrzanowym jako danie obiadowe.
Lubię golonke i pomysł bardzo mi się podoba 💛💛💛
OdpowiedzUsuńAle ja tu na zdjęciach widzę kawałki mięsa, a nie mielone����
OdpowiedzUsuńNa zdjęciach z etapu przygotowania widać że mięso mielone jest włożone w miejsce po kości, nie jest więc po całości. Na rozkrojonym kawałku mięsa jest sama golonka, mięso mielone jest z drugiej strony.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Z Majeczką w kuchni
bape
OdpowiedzUsuńoff white clothing
russell westbrook shoes
supreme shirt
palm angels
kobe byrant shoes
goyard handbags & purses
supreme
off white
off white