niedziela, 7 kwietnia 2019

CYTRYNOWY PUSZEK

Serniczek na zimno, który zachwyca swoją delikatnością. Puszysty, mięciutki, wprost rozpływa się w ustach. Orzezwiąjący smak zawdzięcza galaretkom cytrynowym, a wierzchnia warstwa z wiórek kokosowych i migdałów dodaje smaczka. Polecam
Składniki:
1 kg sera w wiaderku

4 galaretki cytrynowe
5 łyżek cukru pudru
500 ml gorącej wody
300 ml śmietany kremówki
15 dag  herbatników petit beuerre CUKRY NYSKIE 
20 dag wiórek kokosowych

5 łyżek płatków migdałowych
2 łyżki masła
3 łyżki cukru
Wykonanie:
*Dużą blachę wykładamy ciastkami. 
*Galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody. Studzimy. 
*Śmietanę ubijamy na sztywno. Ciągle ubijając dodajemy cukier puder oraz ser. 
Następnie po trochu dodajemy wystudzoną galaretkę. Masę serową wylewamy na ciasto.Odstawiamy do lodówki do stężenia.
* Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier oraz wiórki z płatkami migdałów, ciągle mieszając podprażamy na złoty kolor. Studzimy. Zimnymi wiórkami posypujemy obficie ciasto

2 komentarze:

  1. Pychotka!!!Pozdrawiam wiosennie:))

    OdpowiedzUsuń
  2. znam to ciacho i bardzo je lubię, u mnie na blogu widnieje pod nazwą śnieżny puch :)

    OdpowiedzUsuń