środa, 30 grudnia 2015

ŚMIETANOWIEC

Ciasto białe niczym śnieg...którego akurat u Nas w tym roku brakuje. Kusi swym delikatnym smakiem i rozpieszcza podniebienia każdego kto go spróbuje. Idealne na Sylwestra i Nowy Rok
 Składniki:
1/2 kostki masła 2 łyżki smalcu 2 całe jajka 2 żółtka 1/2 szkl śmietany 18 % łyżeczka proszku do pieczenia mąka- tyle ile weźmie ciasto
masa:
2 kubki po 330 ml śmietany kremówki
cukier puder do smaku
sok z cytryny
Wykonanie:
*Posiekać masła i smalec, dodać jajka i żółtka. Dodać śmietanę,wyrabiać ciasto podsypując mąkę- dać jej tyle żeby ciasto nie brało się do rąk. Wyrobione ciasto podzielić na 5 części. Każdą część upiec w temp 170 st przez 15 minut. Ostudzić. 
* Śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru ( dać do smaku wg upodobań) .Dodać sok z cytryny- tez wg własnego upodobania. 
*Placki przekładać ubitą kremówką.Górną warstwę też posmarować. Schłodzić. Podawać na drugi dzień, kiedy dobrze stężeje masa.

34 komentarze:

  1. Pięknie wygląda jak biały puch by je przykrył :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi być bardzo pyszne, bo już na zdjęciach wygląda smakowicie. Pozdrawiam serdecznie.
    balakier-style.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Ślicznie wygląda, piekę podobne ciasto, nazywa się generał :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takiego ciasta jeszcze nie jadłam, wygląda kusząco :-) Udanego Sylwestra kochana!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto bardzo ciekawe i dekoracyjne. Napracowałaś się przy nim, ale efekt bardzo fajny :)
    Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyśmienite ciasto, kruche a przy tym delikatne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale cudowne ciacho, zjadłabym z chęcią kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Rzadko jadam takie ciasta, ale to wygląda fantastycznie. <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ładna i smaczna propozycja na sylwestrowy wieczór.
    Majeczko, życzę Ci wspaniałej zabawy sylwestrowej i Szczęśliwego Nowego 2016 Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Śnieżne ciasto:) Ładnie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ależ pyszności!Wszystkiego dobrego w Nowym Roku:)

    OdpowiedzUsuń
  12. wygląda tak puszyście i delikatnie :) musi byc pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  13. przepraszam bardzo a gdzie w przepisie są składniki do masy śmietanowej? skąd można np. wiedzieć jaką dać śmietanę kremówkę czy zwykłą i w jakiej proporcji?

    OdpowiedzUsuń
  14. przepraszam bardzo a gdzie w przepisie są składniki do masy śmietanowej? skąd można np. wiedzieć jaką dać śmietanę kremówkę czy zwykłą i w jakiej proporcji?

    OdpowiedzUsuń
  15. Witam a na jaki rozmiar brytfanki przepis jest?

    OdpowiedzUsuń
  16. a ile mniej więcej wsypać mąki na pierwszy rzut?

    OdpowiedzUsuń