Jakiś czas temu otrzymałam od firmy Tradismak cały zestaw do wykonania kiełbas słoikowych. W moim domu jest to popularne jedzenie, gdyż często zarówno w mojej jak i męża rodzinie takie mięsa się przygotowuje.W zestawie który otrzymałam znalazłam wszystkie potrzebne rzeczy: słoiki, nakrętki, naklejki, nierdzewny lejek do słoików oraz zestaw niezbędnych przypraw. Z miłą chęcią zabrałam się więc za przygotowanie i Wam polecam. Zestaw możecie zakupić tutaj: Kiełbasa słoikowa
SZYNKA Z BOCZKIEM ZE SŁOIKA:
2 kg szynki
1 kg boczku
3 łyżki peklosoli
3 łyżki przyprawy Kiełbasa Wiejska
po 2 ziarenka ziela angielskiego i zielonego pieprzu na słoiczek
po 1 listku laurowym na słoiczek
po 1 łyżce wody przegotowanej na słoiczek
Wykonanie:
Mięso kroimy w kostkę, posypujemy solą i przyprawą.Odstawiamy na noc do lodówki.Zlewamy po nocy wytworzony płyn. Mięso ciasno układamy w słoiki 0,5 l . Do każdego słoika wkładamy ziele angielskie i listki laurowe oraz zielony pieprz..Uciskamy, na wierzch wlewamy wodę. Wstawiamy do dużego garnka z gorącą wodą, gotujemy na wolnym ogniu ok 2,5 godzin. Odstawiamy do ostygnięcia.
Super. Wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńSuper. Wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńWspaniała!!! Najlepsza, domowa wędlina :)
OdpowiedzUsuńDomowa najlepsza
UsuńPyszności!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńmoja teściowa robi rewelacyjne mięso ze słoika ! :D Przyznam się szczerze, ze ja tak dobrze nie potrafię ;p
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
Na pewno by Ci się udało, bo to prosta sprawa
UsuńMniam i taka na kanapkę, do tego pomidor i ogórek kiszony <3 :D
OdpowiedzUsuńNa kanapkę idealna :)
UsuńMajeczko ale mi narobiłaś chęci :) z bułeczką i ogórek kiszony , myy pycha :)
OdpowiedzUsuńPolecam !
UsuńNie jem mięska ale wygląda to ładnie. :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńMężowi na ten widok już pociekła ślinka :-p
OdpowiedzUsuńMusisz więc Mu zrobić, nie masz wyjścia
UsuńKiełbasa wygląda niezwykle apetycznie :)
OdpowiedzUsuńzapisuję przepis, bo mój M. mnie o takie cudo męczy już jakiś czas. Zrobię mu, niech ma:))
OdpowiedzUsuńNo pewnie ;)
Usuńbardzo lubimy słoikowe wędlinki, chętnie zrobię;)
OdpowiedzUsuńPolecam !
UsuńCzęsto przygotowuje domowe szynki, wędliny itp. Takiej w słoiku jeszcze nie robiłam. Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńTaka słoikowa smakuje wyjatkowo ;) Polecam
UsuńMuszę kiedyś wypróbować bo mi takiego smaka narobiłaś! :)
OdpowiedzUsuńMój tato robi taką słoikową, jest pyszna na kanapki :-)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie niezastąpiony smak :)
UsuńCiekawe danie, nigdy nie robiłam "słoikówki" ;)
OdpowiedzUsuńPolecam, pyszna
Usuńmusi smakować rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńSmakuje wyjatkowo :)
UsuńJedna uwaga: gotowanie po 40-50 minut przez kolejne trzy dni. Uwierzcie: BAJKA!!!
OdpowiedzUsuńJeśli planujemy gotowanie 3 dniowe, to pierwszego dnia nie 2,5 godz tylko godzina, kolejny dzięn to samo, trzeci dzień też godzinę. Pomiędzy gotowaniem przechowujemy w temp pokojowej, Po ostatnim gotowaniu studzimy i przechowujemy w lodówce nawet 6 miesięcy :)
UsuńMam pytanie 2,5 godziny od momentu zagotowania zawartości sloika czy 2,,5 godziny od zagotowania wody w garnku.prosze o odpowied,ż
OdpowiedzUsuńWitam. 2.5 godz od zagotowania wody w garnku. Możemy przedłużyć do 3 godz tez będzie dobrze. Woda tylko delikatnie bąbelkuje na dnie. Jesli mięso ma stać dluzej proszę dostosować sie do wskazówek w komentarzu powyżej
UsuńPycha
OdpowiedzUsuńWitam super mięsko robiłam już nie raz nawet w piekarniku tylko trzeba pilnować temperatury ale w wodzie jest prościej .
OdpowiedzUsuń