piątek, 23 września 2016

NAJLEPSZY JABŁECZNIK NA ŚWIECIE - POD BEZĄ

Przy piątku zdradzę Wam mój sekret.Dotyczy on czegoś wyjątkowo pysznego. Jabłecznika...Najlepszego pod słońcem. Kruchy spód, duże kawałki jabłek, masa budyniowa i lśniąca beza. Spróbujecie?
Składniki:
kruche: 
2 3/4 szkl mąki
20 dag masła
4 żółtka
1/2 szklanki cukru
beza:
4 białka
150 g cukru
1 lyżka mąki ziemniaczanej
dodatkowo:
1 kg jabłek
2 budynie waniliowe
600 ml mleka do budyniu
Wykonanie:
*Posiekać masło, dodać mąkę, cukier, żółtka, zagnieść ciasto, które włożyć na 15 minut do zamrażarki. Po tym czasie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć ciasto, równomiernie rozłożyć, ponakłuwać widelcem ,żeby zbytnio się nie podniosło. Ciasto zapiekać na rumiano przez 20 minut w 190 st.
* Ugotować budyń, dając na 2 opakowania 600 ml mleka, cukru tyle ile na opakowaniu. Przestudzić .Wylożyć na podpieczony kruchy spód.
*Jablka poobierać, pokroić w dość duże kawałki, wyłożyć na masę budyniową.
* Białka ubić na sztywno, gdy są sztywne, dawać stopniowo cukier, miksować, na koniec dać mąkę ziemniaczaną. Wymieszać. Wylać na jabłka.
* Ciasto ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. Piec 10 minut , po tym czasie zmniejszyć temp na 100 i zapiekać jeszcze 20 minut. Po zakończeniu pieczenia ostudzić. 

64 komentarze:

  1. bardzo chętnie,wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ się smakowicie prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jedna z nas uwielbia bezę a druga nie jednak to ciacho zjadłybyśmy od dołu do góry :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest czym się dzielić, jest w czym wybierać

      Usuń
  4. Ale cudnie to wygląda, jak pod chmurką:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pyszniutko, zjadłabym mały kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam jabłeczniki. Ten wygląda cudownie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm, pycha! Choć bardziej wolę tradycyjną szarlotkę;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tradycyjne tez lubię, ale naszła mnie chęc na to cudo

      Usuń
  8. Pyszne ciasto! Bardzo lubię takie połączenia;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zmieniłabym nazwę na jabłecznik pod chmurką :) bo wygląda anielsko pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak nie nazywać tak zawsze będzie pysznie ;)

      Usuń
  10. Ależ smacznie wygląda, poczęstowałabym się ...mniam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ależ smacznie wygląda, poczęstowałabym się ...mniam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Wszystko, co najlepsze, jest w tym jabłeczniku. Pyszne ciasto i bardzo apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Majeczko wspaniały Ci wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszne ciasto:) Częstuję się kawałeczkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Z masą budyniową jeszcze nie jadłam, koniecznie muszę spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jakie smakowite, porywam kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Mmmm wygląda przepysznie :)

    https://roseaud.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  18. cudownie wygląda
    kocham domowe wypieki

    OdpowiedzUsuń
  19. Szarlotka, jabłecznik...Ja uwielbiam każde ciacho z jabłkami ! Opędzlowałabym chętnie i twoje :D

    OdpowiedzUsuń
  20. pycha :) mam słabość do ciast z jabłkami :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Mam jeszcze trochę jabłek, więc przepis jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Obłędna szarlotka! Aż się prosi, by ją zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Ale ciacho! Chętnie bym spróbowała :D

    OdpowiedzUsuń
  24. wygląda pysznie, jeśli dorwę jakieś fajne jabłka wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Uwielbiam taki, wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  26. mam pytanie, czy w przepisie na ciasto kruche nie jest za malo masla. bo mialam problem z polaczeniem skladnikow.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proporcje sa podane dobre. Jak ciężko sie zagniata ciasto wartododac 2-3 lyzki wody. Robię tak zawse z kruchym ciastem

      Usuń