Składniki:
kruche:
20 dag masła
4 żółtka
1/2 szklanki cukru
beza:
4 białka
150 g cukru
1 lyżka mąki ziemniaczanej
dodatkowo:
1 kg jabłek
2 budynie waniliowe
600 ml mleka do budyniu
Wykonanie:
*Posiekać masło, dodać mąkę, cukier, żółtka, zagnieść ciasto, które włożyć na 15 minut do zamrażarki. Po tym czasie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć ciasto, równomiernie rozłożyć, ponakłuwać widelcem ,żeby zbytnio się nie podniosło. Ciasto zapiekać na rumiano przez 20 minut w 190 st.
* Ugotować budyń, dając na 2 opakowania 600 ml mleka, cukru tyle ile na opakowaniu. Przestudzić .Wylożyć na podpieczony kruchy spód.
*Jablka poobierać, pokroić w dość duże kawałki, wyłożyć na masę budyniową.
* Białka ubić na sztywno, gdy są sztywne, dawać stopniowo cukier, miksować, na koniec dać mąkę ziemniaczaną. Wymieszać. Wylać na jabłka.
* Ciasto ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. Piec 10 minut , po tym czasie zmniejszyć temp na 100 i zapiekać jeszcze 20 minut. Po zakończeniu pieczenia ostudzić.
bardzo chętnie,wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńTo zapraszam :)
Usuńależ się smakowicie prezentuje :)
OdpowiedzUsuńTak samo smakuje, jest pyszne ;)
UsuńJedna z nas uwielbia bezę a druga nie jednak to ciacho zjadłybyśmy od dołu do góry :D
OdpowiedzUsuńJest czym się dzielić, jest w czym wybierać
UsuńAle cudnie to wygląda, jak pod chmurką:)
OdpowiedzUsuńPyszna ta chmurka, polecam
UsuńWygląda pyszniutko, zjadłabym mały kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
UsuńUwielbiam jabłeczniki. Ten wygląda cudownie.
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
UsuńMmm, pycha! Choć bardziej wolę tradycyjną szarlotkę;)
OdpowiedzUsuńJa tradycyjne tez lubię, ale naszła mnie chęc na to cudo
UsuńPyszne ciasto! Bardzo lubię takie połączenia;)
OdpowiedzUsuńNie dziwie sie ;)
UsuńZmieniłabym nazwę na jabłecznik pod chmurką :) bo wygląda anielsko pięknie :)
OdpowiedzUsuńJak nie nazywać tak zawsze będzie pysznie ;)
UsuńAleż smacznie wygląda, poczęstowałabym się ...mniam.
OdpowiedzUsuńAleż smacznie wygląda, poczęstowałabym się ...mniam.
OdpowiedzUsuńWszystko, co najlepsze, jest w tym jabłeczniku. Pyszne ciasto i bardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuńDziękuje ;)
UsuńMajeczko wspaniały Ci wyszedł :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńŚlicznusi:)
OdpowiedzUsuńI pyszny ;)
UsuńWspaniały kochana :-)
OdpowiedzUsuńDziekuje
UsuńPyszne ciasto:) Częstuję się kawałeczkiem:)
OdpowiedzUsuńAleż proszę, zapraszam
UsuńPyszniutko!
OdpowiedzUsuń;)
UsuńZ masą budyniową jeszcze nie jadłam, koniecznie muszę spróbować :-)
OdpowiedzUsuńWypróbuj, bo jest pysznie
UsuńJakie smakowite, porywam kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńAleż prosze ;)
UsuńMmmm wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńhttps://roseaud.blogspot.com/
I tak tez smakuje
Usuńcudownie wygląda
OdpowiedzUsuńkocham domowe wypieki
Dziekuję. Domowe najlepsze
UsuńSzarlotka, jabłecznik...Ja uwielbiam każde ciacho z jabłkami ! Opędzlowałabym chętnie i twoje :D
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
Usuńpycha :) mam słabość do ciast z jabłkami :)
OdpowiedzUsuńZjadła bym kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
Usuńach ta beza taka pyszna:)
OdpowiedzUsuńPrzepyszna ;)
UsuńMam jeszcze trochę jabłek, więc przepis jak znalazł :)
OdpowiedzUsuńTo koniecznie zrób, bo pyszny jest
UsuńObłędna szarlotka! Aż się prosi, by ją zjeść :)
OdpowiedzUsuńTo zapraszam :)
UsuńAle ciacho! Chętnie bym spróbowała :D
OdpowiedzUsuńPolecam :)
Usuńwygląda pysznie, jeśli dorwę jakieś fajne jabłka wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie. Polecam
UsuńUwielbiam taki, wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńDziekuję
Usuńmam pytanie, czy w przepisie na ciasto kruche nie jest za malo masla. bo mialam problem z polaczeniem skladnikow.
OdpowiedzUsuńProporcje sa podane dobre. Jak ciężko sie zagniata ciasto wartododac 2-3 lyzki wody. Robię tak zawse z kruchym ciastem
Usuńdziekuje
OdpowiedzUsuń