czwartek, 19 lutego 2015

TORT Z OWOCAMI I MASCARPONE

Zdolności zdobniczych co prawda nie posiadam, ale tort dla każego w dniu jego urodzin w moim domu być musi. Taki przygotowałam dla mojego męża w dniu jego urodzin. Pyszny torcik nasączony aromatyczną herbatą ze sklepu RICHMONT , przełożony bitą śmietaną i mascarpone, palce lizać!
 Składniki:
na biszkopt:
6 jajek
15 łyżek mąki
15 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
na drugi biszkopt:
6 jajek
15 łyżek mąki
15 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
masa:
1 litr smietany 30 %
1 serek mascarpone 350 g
do nasączenia biszkoptu:
2 filiżanki hernaty rasberry pear Richmont
2 kieliszki czystej wódki
2 kremy tortowe: smietankowy i czekoladowy do ozdobienia lub możemy ozdobić również dobrze bitą smietaną z mascarpone, przepis jak na masę
truskawki, kiwi
Wykonanie:
1 biszkopt:
Oddzielamy żóltka od białek, białka ubijamy na sztywno, dalej miksując dodajemy pojedyńczo żóltka, miksujemy, dosypujemy stopniowo cukier, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Wylewamy do tortownicy o śrdenicy 25 cm, pieczemy ok 20 minut w  170 st.Po upieczeniu wyjmujemy , studzimy. Tak samo postępujemy z drugim biszkoptem ztym że na koniec dodajemy jeszcze kakao. Gotowe biszkopty przekrawamy na połowę każdy . 
masa:
śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dosładzając do smaku przy ubijaniu cukrem pudrem. Kiedy smietana jest bardzo sztywna, dokładamy mascarpone, mieszamy.  Na spód układamy ciemny  biszkopt. Każdy spó nasączamy herbatą z wódką.Na nasączony wykładamy 1/4 masy, przykrywamy jasnym blatem biszkoptowym. Znów nasączamy, wykładamy krem, dociskamy ciemym blatem, znow nasączamy, wykładamy krem, dociskamy z góry jasnym ostatnim blatem.Pozostałą masą, smarujemy wierzch tortu. Boki za pomocą szprycy ozdabiamy stawiając kleksiki za pomocą kremów przyrządzonych wg instrukcji na opakowaniu .Wierzch tortu tez ozdabiamy kleksikami oraz owocami .
Do Nasączenia tortu użyłam herbatę Richmont:
 Świetnie nadaje się do nasączania ponieważ posiada intensywny ciekawy smak, który fajnie aromatyzuje też ciasto. Dodatek alkoholu dodał mocy, ale było to wskazane skoro torcik był dla męża ;) Torcikiem zajadaliśmy się popijając przepyszne HERBATY RICHMONT. Których to firma posiada bogaty wybór.
Do parzenia otrzymałam do firmy piękną filiżankę z dzbanuszkiem. Jeśli się Wam podoba koniecznie zajrzyjcie TUTAJ , znajdziecie tam wiele pysznych mieszanek herbat, a także pyszne kawy do parzenia jak i do ekspresu. A dla wielbicieli pięknych filiżanek i kubków też się coś znajdzie. Zapraszam.

72 komentarze:

  1. Tort wygląda obłędnie przepysznie i pięknie,a do tego filiżaneczka pysznej herbaty to raj.Mąż pewnie zadowolony z tortu:).Marta gratuluję zdolności.Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale piękne ciacho! Uwielbiam mascarpone! Tort wygląda obłędnie:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super! A bita śmietana z mascarpone to duet zawsze idealny.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kochana, on jest piękny. Sztuką jest zrobić tort tak ładny i smaczny. Tobie te dwie rzeczy udały się znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Matko jak pysznie to wygląda, a u mnie dietka XD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasem można zrobić wyjątek od diety choć na mały kawałeczek.

      Usuń
  6. Bardzo ładnie wygląda ten torcik ;) a przyozdobiony jest równie genialnie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda cudownie! Musi byc pyszny

    OdpowiedzUsuń
  8. tort wygląda rewelacyjnie:) piękna dekoracja:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak to nie posiadasz zdolności zdobniczych? Bardzo ładny torcik :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teraz modne są zupelnie inne torty , przykrywane masami cukrowymi itp. wiec ten mój porównywalnie jest skromny

      Usuń
  10. Oj, Kochana, masz wielkie zdolności zdobnicze, torcik wygląda wprost idealnie, po prostu cudo!:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie widać braku talentu, wprost przeciwnie. Jest piekny :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Torcik piękny... Życzenia dla męża urodzinowe składam, ale ma super takie pyszności ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za zyczenia urodziny miał na koniec stycznia, ale jakos nie mogłam się zebrać z napisaniem postu ;)

      Usuń
    2. To nic życzeń nigdy za wiele :-) ale torcik i tak pyszny. Następnym razem chce się załapać na kawałek ;-)

      Usuń
  13. Obłędny torcik, musiał wspaniale smakować.

    OdpowiedzUsuń
  14. Jak dla mnie dekoracja jest przepiękna, a połączenie mascarpone i śmietany idealne.

    OdpowiedzUsuń
  15. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  16. Cudowny torcik Martuś. Ślicznie go udekorowałaś. A mascarpone do kremu bardzo lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Mąż ma szczęście - tort wygląda rewelacyjnie i jest pięknie udekorowany (wbrew temu, co mówisz)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie wszyscy zawsze obowiązkowo muszą mieć torty porobione przeze mnie na urodzinki :)

      Usuń
  18. Ten tort będzie moim nastęnym tortem,obiecuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to czekam na wiadomosc ze juz go robiłaś i na doznania smakowe rownież :)

      Usuń
  19. trzeba mieć naprawdę talent, żeby przygotować taki tort! wygląda znakomicie!
    ja jeszcze nigdy nie próbowałam zrobić, ale kiedyś muszę się odważyć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie próbuj bo to nie jest wcale trudne

      Usuń
  20. Piękny tort! brawa za tak dokładną dekorację:) Smakuje pewnie pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  21. Za tydzień mój mąż ma urodziny i też planuję upiec tort z mascarpone:) Twój wyszedł super, pewnie mąż zachwycony

    OdpowiedzUsuń
  22. Ty mówisz że nie masz talentu do tortów, a tu proszę jaki torcik :)

    OdpowiedzUsuń
  23. I Ty uważasz, że nie masz zdolności zdobniczych? Przecież tort wygląda obłędnie :D Takie równe kwiatki to czasochłonne wyzwanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Troszkę czasu zeszło, ale wcale nie tak długo

      Usuń
  24. eksta, ale super tort Ci wyszedł, piękny i zapewne tez taki smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Ale pracochłonna dekoracja ,piękny.

    OdpowiedzUsuń
  26. U mnie właśnie się piecze ciasto czekoladowe, to już na weekend. Ja zawsze tak na raty robię aby się w jeden dzień nie przepracować. Ty nie masz zdolności? Nie chcesz poznać moich :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też zawsze rozkładam sobie prace wekendowe na kilka dni ;)

      Usuń
  27. napracowałaś się - piękny tort :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Piękny torcik, aż chce się jeść.

    OdpowiedzUsuń
  29. Piękny tort, cudownie ozdobiony :)W smaku również na pewno wyśmienity :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Ale cudny tort zrobiłaś . Pięknie udekorowany .

    OdpowiedzUsuń
  31. Napracowałaś się przy tym torciku :) ale efekt wart tej pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  32. z chęcią zjadłabym kawałeczek tego torta :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Ależ przystrojony!!! :D Dzieło sztuki!
    Dlaczego nie da się włożyć ręki do monitora, no! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tez czasem zadaję sobie takie pytania, jak widzę coś mega pysznego

      Usuń
  34. Tort wygląda obłędnie i pewnie tak też smakował. Super ! :)

    OdpowiedzUsuń