Przy piątku bardzo często na moim stole pojawiają się naleśniki. Oprócz tradycyjnych przepisów, często przygotowuje też te z dodatkiem budyniu. Moi synowie bardzo je polubili. Są niezwykle delikatne i aksamitne w smaku
Składniki:
5 czubatych łyżek mąki
250 ml mleka
250 ml wody gazowanej
1 czubata łyżka cukru
2 opakowania po 35 g budyniu waniliowego
3 jajka
łyżka oleju
dodatkowo:
olej do smażenia
ulubiony farsz do naleśników np. dżem, nutella
Wykonanie:
Wszystkie składniki miksujemy ze sobą na jednolitą masę. Ciasto będzie bardzo rzadkie. Na wysmarowana olejem, rozgrzana patelnię wylewamy jak najcieńszą warstwę ciasta. Placki podczas pieczenia będą pulchnieć. Smażymy na rumiano z obu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Lubię naleśniki w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuńPycha☺
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować, bo zawsze robię tradycyjną wersję 😉
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić naleśniki z budyniem, wyglądają smakowicie.
OdpowiedzUsuńUwielbiam naleśniki:)
OdpowiedzUsuńNie robiłam z takim dodatkiem.
OdpowiedzUsuńWarto spróbować:)
Smacznie pozdrawiam:)