wtorek, 5 grudnia 2017

KROKIETY Z PIECZARKAMI I KAPUSTĄ

Krokiety. Kojarzą Nam się zdecydowanie z kiszoną kapustą i aromatycznymi leśnymi grzybkami. A u mnie dziś na opak. Słodka kapustka i pieczarki. Moim dzieciom zdecydowanie bardziej smakują takie krokiety w łagodniejszym wydaniu.
Składniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka wody gazowanej
1/2 szklanka mleka
2 jajka lub 1 duże wiejskie
2 łyżki oleju
szczypta soli
farsz:
1/4 główki średniej kapusty
500 g pieczarek
1 cebula
sól, pieprz
panierka:
szklanka bułki tartej
1 jajko
Wykonanie:
*Kapustę szatkujemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy sól. Gotujemy do miękkości.
*Cebulę siekamy, szklimy na niewielkiej ilości oleju, dokładamy pokrojone w plastry pieczarki, zrumieniamy. Dokładamy osączoną kapustę. Smażymy razem ok 5 minut.
*Z podanych składników przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Smażymy cienkie naleśniki.
*Na każdy naleśnik nakładamy 2-3 łyżki farszu, składamy w kopertę.
* Każdy gotowy krokiet panierujemy  w jajku, w bułce tartej , obsmażamy na rumiano z obu stron. 

11 komentarzy:

  1. Pycha krokiety , lubię takie potrawy :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam. .. a do tego filiżanka czerwonego barszczyku ♡

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam tak przygotowane krokiety :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja lubię i jedną wersję, i drugą :) Byle była kapusta i grzyby, czy będą to leśne czy pieczarki, czy kapusta kwaśna czy słodka - nieważne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię. Zawsze robię ogromne ilości i zajadamy z trzęsącymi się uszami :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam krokiety, ale w takiej wersji nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie wyglądają te krokiety, do tego tylko brakuje mi barszczu czerwonego i jest rewelacyjnie! :)

    OdpowiedzUsuń