Składniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka wody gazowanej
1/2 szklanka mleka
2 jajka lub 1 duże wiejskie
2 łyżki oleju
szczypta soli
farsz:
1/4 główki średniej kapusty
500 g pieczarek
1 cebula
sól, pieprz
panierka:
szklanka bułki tartej
1 jajko
Wykonanie:
*Kapustę szatkujemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy sól. Gotujemy do miękkości.
*Cebulę siekamy, szklimy na niewielkiej ilości oleju, dokładamy pokrojone w plastry pieczarki, zrumieniamy. Dokładamy osączoną kapustę. Smażymy razem ok 5 minut.
*Z podanych składników przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Smażymy cienkie naleśniki.
*Na każdy naleśnik nakładamy 2-3 łyżki farszu, składamy w kopertę.
* Każdy gotowy krokiet panierujemy w jajku, w bułce tartej , obsmażamy na rumiano z obu stron.
Pycha krokiety , lubię takie potrawy :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam. .. a do tego filiżanka czerwonego barszczyku ♡
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie krokiety :)
OdpowiedzUsuńMusiały byś przepyszne :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam tak przygotowane krokiety :)
OdpowiedzUsuńPysznie :)
OdpowiedzUsuńNa pewno smaczne były :D
OdpowiedzUsuńA ja lubię i jedną wersję, i drugą :) Byle była kapusta i grzyby, czy będą to leśne czy pieczarki, czy kapusta kwaśna czy słodka - nieważne :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię. Zawsze robię ogromne ilości i zajadamy z trzęsącymi się uszami :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam krokiety, ale w takiej wersji nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają te krokiety, do tego tylko brakuje mi barszczu czerwonego i jest rewelacyjnie! :)
OdpowiedzUsuń