Składniki:
25 dag mąki pszennej tortowej MŁYNOMAG
1/2 szklanki ciepłego mleka
5 dag cukru
1/3 szklanki oleju
3 dag drożdży
2 żółtka
pół puszki masy makowej
Wykonanie:
*Drożdże kruszymy, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy pół szklanki mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia.
* Żółtka ubijamy z cukrem na puch. Kiedy podrośnie zaczyn dodajemy do żółtek. Stopniowo dodajemy tez olej i mąkę, miksujemy. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy na godzinę, aby podrosło. Po tym czasie rozwałkowujemy, smarujemy masą makową, zwijemy ciasno roladę. Następnie kroimy ją w dość grube plastry, układamy w naczyniu do pieczenie/ blasze zostawiając niewielkie odstępy pomiędzy plastrami. Pieczemy ok 20 minut w 180 st.
Ślicznie to wygąda :-)
OdpowiedzUsuńNaprawdę przepyszne. Jak z makiem to nie może być inaczej:)
OdpowiedzUsuńMiłego dnia :)
Wyglądają znakomicie! Ja robię :)
OdpowiedzUsuńPrezentują się naprawdę pysznie :)
OdpowiedzUsuńSmakowite :) Właśnie dzisiaj piekłam z tej samej okazji ;)
OdpowiedzUsuńAle smakowitości. Uwielbiam takie rarytasy. Bardzo fajny przepis na święta :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko co z makiem :)
OdpowiedzUsuń