wtorek, 8 maja 2018

SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY

Coraz więcej młodych warzyw na straganach, chętnie po nie sięgamy by urozmaicić nimi nasze menu po zimie. Uwielbiam surówkę z młodą kapustą i jak tylko pojawia się na straganach to chętnie po nią sięgam. Z dodatkiem marchewki i koperku smakuje wyśmienicie
Składniki:
główka młodej kapusty
2 marchewki
pęczek koperku
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oleju
sól
cukier
Wykonanie:
Kapustę drobno szatkujemy. Marchewkę ścieramy na tarce. 
Kapustę posypujemy odrobiną soli i cukru , odstawiamy na moment by puściła soki, dodajemy marchew, posiekany koperek, wszystko razem mieszamy delikatnie uciskając. Jeśli zachodzi potrzeba jeszcze dosalamy do smaku. Polewamy sokiem z cytryny i olejem, mieszamy. 

7 komentarzy:

  1. :) minimum pracy, maximum smaku :) super surówka ... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Do takiej surówki nawet nie potrzeba nam dodatków :D Samą mogłybyśmy ją jeść :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie podana! Zjadłabym taką z wielką ochotą!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja jeszcze dodaję trochę cebulki. Świetna propozycja podania ;)

    OdpowiedzUsuń