Składniki:
1 litr śmietany 30%
cukier puder do smaku
250 g mascarpone
sok z cytryny- 2 łyżki
Wykonanie:
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone, sok z cytryny, cukier puder do smaku. Wszystkie składniki dobrze mieszamy. Formę keksówkę wykładamy folią spożywczą, wykładamy masę śmietanową. Wstawiamy na ok godzinę do zamrażarki, aby się dobrze schłodziło.
sos:
20 dag świeżych malin
cukier puder do smaku
listki mięty
Wykonanie:
Maliny blendujemy ( odkładamy kilkanaście sztuk do dekoracji), powstały mus podgrzewamy, dosładzamy do smaku.
Gotowy schłodzony deser kroimy w plastry, nakładamy na talerze, polewamy musem malinowym, dekorujemy całymi malinami oraz listkami mięty.
Wygląda mega smakowicie :)
OdpowiedzUsuńMniamm, coś orzeźwiającego dla mnie :)
OdpowiedzUsuńJak apetycznie wygląda :) Aż ślinka leci :)
OdpowiedzUsuńMusi rozpływać się w ustach :)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł,malinki idealnie tutaj pasują
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuń