Składniki:
1,5 kg jabłek
3 galaretki- brzoskwinia, cytrynowa, może być również ta przezroczysta
cukier puder do smaku
duży kubek jogurtu greckiego
3 łyżki żelatyny
2 opakowanie herbatników pełnoziarnistych Petit Beurre CUKRY NYSKIE
1 opakowanie kakaowych herbatników Petit Beurre CUKRY NYSKIE
Dodatkowo:
wiórki czekoladowe na wierzch
Wykonanie:
*Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia.
* Galaretki rozpuszczamy w szklance wrzątku, dodajemy do jabłek, doprowadzamy do wrzenia a następnie studzimy, aż do momentu zaczynania tężenia.
* Dużą blachę wykładamy herbatnikami jasnymi. Wylewamy na nie masę jabłkową. Na wierzch układamy kolejną warstwę herbatników- tym razem ciemnych. Wstawiamy do lodówki na min godzinę do stężenia.
* Żelatynę rozpuszczamy gorącej wodzie, studzimy.
*Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder do smaku wedle uznania, dodajemy jogurt grecki, wlewamy przestudzoną żelatynę, miksujemy.
* Masę jogurtową wylewamy na ciasto, przykrywamy z wierzchu kolejną warstwą herbatników, posypujemy pokruszonymi wiórkami czekoladowymi, odstawiamy do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc.
Jabłecznik z pianką... mniam! *.*
OdpowiedzUsuńJabłecznik wygląda tak smakowicie, że aż ślinka cieknie :) Na pewno smakuje genialnie :)
OdpowiedzUsuńniesamowicie apetycznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńMarta napewno wypróbuje 😁😁😋😋
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł ☺
OdpowiedzUsuńale pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wyglądające warstwy :)
OdpowiedzUsuńPychotka takie ciacho :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne ciasto i do tego niezbyt skomplikowane. Do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńLubię takie banalne ciasta!
OdpowiedzUsuńoo uwielbiam takie ciasta <3
OdpowiedzUsuń