poniedziałek, 26 grudnia 2016

PIECZONY KURCZAK Z JABŁKAMI I POMARAŃCZAMI

Jeśli tak jak moja rodzina, jesteście fanami kurczaków, podawanych w każdej postaci, to dziś zapraszam na wykwintnie przygotowany drób z jabłkiem i pomarańczą. Owoce nadają mięsu niezwykłego aromatu i soczystości. Az się chce jeść! Na świątecznym stole nikt Nim nie pogardzi.
Składniki:
1 tuszka kurczaka ok 2 kg
sól,pieprz, majeranek
2 pomarańcze+ sok z jednej pomarańczy
1 jabłko
Wykonanie:
Kurczaka myjemy, oprószamy solą, pieprzem, nacieramy majerankiem, odstawiamy na noc do lodówki. 1 pomarańcze dzielimy na cząstki, wycinamy białe błonki, jabłka kroimy w ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych. Owoce posypujemy majerankiem. Do wnętrza kurczaka wkładamy kawałki jabłek i pomarańczy. Spinamy wykałaczkami. Układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy sokiem z pomarańczy, pieczemy pod przykryciem godzinę, po tym czasie odkrywamy, polewamy  wytopionym sosem z sokiem, obkładamy plastrami drugiej pomarańczy pokrojonej razem ze skórką, zapiekamy do zrumienienia skórki, jeszcze ok 15- 20 minut. 

27 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smacznie:) Lubię takiego kurczaka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też, a ze sie robi praktycznie sam, yto go lubię tym bardziej

      Usuń
  2. Wygląda przepysznie!

    http://roseaud.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Szkoda, że nie przepadam za mięsami na słodko :<

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To akurat nie jest tak mocno na słodko, mozesz wypróbować

      Usuń
  4. Pysznie wygląda choć na chwilę obecną mam dość jedzenia ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po świętach i Sylwestrze jestesmy przejedzeni, ale przepis warto zapamietać

      Usuń
  5. dobry pomysł na urozmaicenie smaku pieczonego kurczaka;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kurczak tak przyrządzony to uczta dla podniebienia. Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. nie przepadam za łączeniem mięsa z owocami

    OdpowiedzUsuń
  8. Odpowiedzi
    1. Bardzo ciekawie smakuje i do tego nadaje soczystosci mięsu

      Usuń