Składniki:
500 g mięsa mielonego wieprzowego np z szynki
4 łyżki bułki tartej
3 łyżki śmietany 18%
pół szklanki śmietany słodkiej 30%
pęczek koperku
sól, pieprz
bulion drobiowy- 3 szklanki
mąka - 2 łyżki
Koperek siekamy.
Wykonanie:
Wykonanie:
Mięso mielone doprawiamy solą i pieprzem. Do masy dodajemy bułkę tartą, oraz 3 łyżki posiekanego koperku, dokładnie mieszamy. Formujemy małe kuleczki. Smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.
Bulion zagotowujemy, wrzucamy resztę posiekanego koperku, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na gorący bulion wrzucamy usmażone klopsiki, podgotowujemy razem ok 5 minut. Dodajemy słodką śmietankę.
W szklance śmietanę 18% hartujemy gorącym bulionem, dodajemy mąkę wymieszaną z 3 łyżkami zimnej wody, mieszamy i wlewamy do garnka z pulpecikami, mieszamy i jeszcze przez moment gotujemy do zawrzenia. Podajemy z ziemniakami lub makaronem, polewamy sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz