Składniki:
1,5 kg schabu
sól, pieprz
zioła prowansalskie
słodka i ostra papryka mielona
liście laurowe- 5 sztuk
ziele ang kilka ziarenek
6 ząbków czosnku
pieprz kolorowy
gorczyca
2 łyżeczki
olej
worek do pieczenia
Wykonanie:Schab myjemy, osuszamy. Nacieramy ze wszystkich strona sola, pieprzem, obiema paprykami, ziołami prowansalskimi. Czosnek przeciskamy przez praskę nacieramy również nim mięso. Tak przyprawione polewamy olejem, obsmarowujemy nim mięso ze wszystkim stron, obkładamy listkami laurowymi, zielem ang, kolorowym pieprzem, gorczycą. Wkładamy do miski, która przykrywamy woreczkiem foliowym, odstawiamy na min 24 godz do lodówki. Po tym czasie wkładamy do rozgrzanego piekarnika w rękawie do pieczenia. Pieczemy 1 godz 15 min w temp 170 st. Po upieczeniu rozcinamy rękaw, zostawiamy mięsa do przestygnięcia w piekarniku, zimne wkładamy do lodówki na min 12 godz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz