piątek, 11 października 2019

POTRAWKA WARZYWNA Z KIEŁBASĄ

Obiad z warzywami? Obiad na szybko? Taką potrawkę zrobicie w kilka chwil. Będą warzywa jakie lubicie, bo można tutaj dorzucić na co tylko najdzie ochota. Można zrezygnować z dodatku kiełbasy, aby powstało danie bezmięsne, ale można równie dobrze dodać pies z kurczaka czy boczek. W każdej wersji będzie pysznie, spróbujcie
Składniki:
garść fasolki szparagowej
pętko kiełbasy np. podwawelskiej
10 pieczarek
1 papryka czerwona 
1 papryka żółta
2 małe cukinie
kilka gałązek natki pietruszki
olej do smażenia
sól, pieprz
Wykonanie:
* Fasolkę szparagową obgotowujemy w osolonej wodzie. Osączamy z wody.
* Kiełbasę kroimy w półplasterki, cukinię kroimy w plastry, papryki w kostkę, pieczarki kroimy w plastry. 
* Kiełbasę zrumieniamy na oleju. 
* Na rozgrzany olej wrzucamy cukinię, po ok 10 minutach dorzucamy pieczarki. Oprószamy solą i pieprzem.  Po następnych 10 minutach dokładamy papryki, wrzucamy fasolkę szparagową. Dusimy razem ok 10 minut, dokładamy kiełbasę. Przesmażamy razem, jak jest potrzeba doprawiamy. 
Potrawkę podajemy  posypaną posiekaną natka pietruszki. Podajemy z pieczywem.

1 komentarz:

  1. Hm.. czyli to coś w podobie leczo, ale bez pomidorów? Wypróbuje w przyszłym tygodniu. :D

    OdpowiedzUsuń