poniedziałek, 17 października 2016

PULPECIKI W SOSIE PRAWDZIWKOWYM

Pożądna porcja rozgrzewającego dania przyda się w ten zimny dzień. Już z rana zaplanujmy co ugotujemy na obiad, wyskoczmy na zakupy i gotujmy!

Składniki:
1 kg mięsa mielonego np  z łopatki wieprzowej
sól,pieprz, słodka papryka
mąka do obtaczania pulpecików
dodatkowo:
szklanka śmietany 30%
szklanka bulionu warzywnego
garść suszonych prawdziwków
kilka gałązek natki pietruszki
sól,pieprz
Wykonanie:
Grzyby myjemy, moczymy całą noc. Na drugi dzień gotujemy ok 40 minut w tej samej wodzie w której się moczyły. Odstawiamy.
Mięso doprawiamy sola, pieprzem, słodką papryką. Formujemy małe pulpeciki, obtaczamy w mące, układamy na rozgrzanej patelni, obsmażamy do zrumienienia z obu stron. Na patelnię dolewamy bulion, wrzucamy grzyby razem z wodą, w której się gotowały- jest tu cały aromat, Dusimy ok 10 minut, dokładamy natkę pietruszki, wlewamy śmietanę. jeśli jest potrzeba doprawiamy. 

53 komentarze:

  1. Super przepis ! Chetnie bym wpadla na obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. takim obiadem bym nie pogardziła, uwielbiam dania z dodatkiem grzybów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ahh pyszne i w dodatku z grzybami !

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki obiadek to coś dla mnie. Właśnie mam świeżo ususzone grzybki i to jeszcze borowiki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię połączenie mięsa z grzybami. Dlaczego ich nie mam :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grzyby w tym roku nie wszędzie obrodziły, u nas ich było bardzo dużo

      Usuń
  6. Pychota, wyglądają bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. pulpeciki mniam ;d

    http://kataszyyna.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Zgłodniałam czytając ten przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny obiad! :) Warto docenić rozgrzewające dania w taką pogodę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. mam nadzieję na grzyby w ten weekend:) narobiłaś mi smaka;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Taki obiad to ja rozumie! Pulpeciki pysznie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ależ zjadłabym sobie sos grzybowy :) Mam nadzieję, że w tym roku jeszcze pojawią się w lesie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grzybopwy sosik z takich grzybów jest niezwykle aromatyczny

      Usuń
  13. w sosie grzybowym muszą być boskie :)

    OdpowiedzUsuń