sobota, 4 marca 2017

TORCIK MARCINEK

Cały sekret tego przepysznego torcika przekładanego śmietaną kremówka tkwi w popieczeniu cieniutkich placków. Niestety, wałkowanie tym bardziej na cienkie placki jest pracochłonne i może nawet zniechęcić do jego przygotowania . Wypróbujcie więc prostszą wersję, z lanym ciastem, które zdecydowanie przyspiesza całe wykonanie. 
Tort jest przepyszny, wiec powinniście koniecznie wypróbować.
Składniki:
3/4 szklanki cukru
kostka masła
4 duże jajka
3/4 szklanki maki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka proszku do pieczenia
masa:
2 kubki po 330 ml każdy śmietany kremówki
330 ml śmietany 18%
cukier puder- do smaku
dodatkowo: pomiksowane herbatniki do obsypania boków i wierzchu
Wykonanie:
* Białka oddzielamy od żółtek, miksujemy żółtka z cukrami na puch. Dodajemy wcześniej rozpuszczone i ostudzone masło oraz mąki wymieszane  z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem miksujemy . W drugim naczyniu ubijamy pianę z białek. Dodajemy ją stopniowo do ciasta, mieszając łyżką. Ciasto pieczemy na papierze śniadaniowym na którym rysujemy okręgi wielkości tortownicy ok 24- 26 cm. Powinno nam z tej porcji ciasta wyjść 11-12 placków- na każdy okrąg dajemy ok 3 łyżek ciasta, dobrze rozsmarowujemy na równo. Każdy okrągły placek pieczemy po ok 5 minut. Papier odrywamy dopiero gdy będziemy przekładać ciasto. 
* Ubijamy na sztywno kremówkę, dodajemy śmietanę 18 i cukier . Na paterze układamy pierwszy placek, pomału odrywamy papier, smarujemy masą śmietanową, pomału odrywamy kolejny placek, znów smarujemy- postępujemy tak aż wyczerpiemy wszystkie placki. Gotowy smarujemy z wierzchu i boków pozostała śmietaną. Obsypujemy zmiksowanymi herbatnikami. Możemy też porobić wzorki szablonami posypując kakao. 

40 komentarzy:

  1. Ulubiony tort mojego brata Marcina. ;-)
    Bardzo smakowicie wygląda. Chętnie bym teraz zjadła. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pracochłonny, ale wygląda niesamowicie <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzieki temu że robimy lane ciasto nie jest juz tak pracochłonny

      Usuń
  3. Pięknie on wygląda i już mi ślinka na niego cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj wiec koniecznie, nie pożałujesz

      Usuń
  4. Pracochłonny i dlatego jeszcze czeka aż znajdę tyle czasu aby go upiec bo wiem, że będzie mi bardzo smakował ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj na pewno Asiu, bedziesz bardzo zadowolona

      Usuń
  5. very nice post :)
    happy Sunday :)

    http://itsmetijana.blogspot.rs/

    OdpowiedzUsuń
  6. O mniam, te cieniutkie warstwy! <3 Nieziemsko wygląda! Majstersztyk :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda pysznie, musze go kiedyś zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie jadłam takiego. Faktycznie pracochłonny, ale wrażenie jest :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Torcik prezentuje się REWELACYJNIE! Oj, muszę go kiedyś zrobić <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Oj zjadłabym teraz duży kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. WOW! Zachwyca i na pewno był przepyszny.

    OdpowiedzUsuń
  12. Pierwszy raz słyszę o tym cieście. Na początku myślałam, że to są naleśniki. Bardzo efektownie i smacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Oj narobiłaś mi ochoty na słodkości, a pora jest już dość późna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skubnij kawałeczek ;) kradzione nie tuczy

      Usuń
  14. Ale pyszności! Wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. co racja to racja z tym ciachem jest sporo zabawy ale jest po prostu pyszne :)

    OdpowiedzUsuń