niedziela, 9 października 2016

KRÓLIK DUSZONY W ŚMIETANIE I PRAWDZIWKACH

Nie od dziś wiadomo, że mięso królika jest bardzo zdrowe i polecane szczególnie dzieciom i alergikom. Niedzielny obiad czy wizyta gości to dobry powód , by przygotować to wyjątkowo smaczne mięsko. Polecam. Smakuje dobrze do ostatniej kropli sosu
Składniki:
1 tuszka krolika ok 1-1,5 kg
2 szklanki wywaru grzybowego lub rosołu
3 marchewki
1 cebula
1 por biała część
1 kubek śmietany 30 procent- 330 ml
15 suszonych prawdziwków
3 gałązki rozmarynu
3 liście laurowe
4 ziela ang
sól,pieprz
masło do smażenia
Wykonanie:
Królika porcjujemy, oprószamy solą, pieprzem, obkładamy rozmarynem, wkładamy na noc do lodówki.
Kawałki królika obsmażamy na rumiano z obu stron na maśle. Dolewamy bulion, wrzucamy liście laurowe, ziele, suszone grzyby. Dusimy 30 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę,oraz pora,  pokrojone w ćwiartki marchewki. Dusimy jeszcze 15 minut. Dolewamy śmietanę, dusimy ok 10 minut. Sos zacznie gęstnieć. 
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

41 komentarzy:

  1. moja mama robi cudownego królika w śmietanie <3 mmmm.. z buraczkami jeszcze!
    Twoja propozycja również bardzo kusząca ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z tego co pamiętamy to królik ma takie fajne lekko słodkie mięsko :) Na pewno jest przepyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny przepis, mam swoje króliki warto zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Danusiu, tym bardziej ze swojskie mięsko jeszcze lepsze

      Usuń
  4. Jeszcze nie jadłam nigdy królika, ale ciężko chyba było by mi go zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  5. dawno nie jadłam królika, świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Podoba mi się pomysł na przyrządzenie mięska, zrobię tak kurczaka. Za mięsem królika u mnie w domu nikt nie przepada, więc nie ma sensu go robić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepis bardzo fajny. Obiad na bogato :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie danie, to dopiero rarytas. Świetnie go zrobiłaś i wspaniale podałaś. Ja niestety nie jem królika (od dziecka). Mój mąż byłby zachwycony takim daniem. Gdyby to zobaczył, mógłby się do Ciebie na obiad wprosić :)
    Miłego tygodnia :)

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam królicze mięsko, choć zawsze mam trochę skrupułów, kiedy wiem, że pochodzi z naszej hodowli

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jaksie coś chowa, pielęgnuje to potem cięzko zabijać...to fakt

      Usuń
  10. Tak przyrządzonego królika jeszcze nie jadłam.Cóż za aromatyczne danie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ojej, w tym grzybowym sosiku mięsko musi być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. sos wykorzystam do kurczaka, królik jakoś mi nie smakuje bo za bardzo lubię te zwierzaczki ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. wspaniały, aromatyczny królik! to danie musiało być pyszne : )

    OdpowiedzUsuń
  14. Krolika nigdy nie jadłam - moja mama ma 2 w domu wiec jakos nie mialabym serca:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Znam ten ból, zastapić mozna innym miesem a sosik wykorzystać

      Usuń
  15. Nigdy nie jadłam królika, ale chętnie spróbowałabym w takiej odsłonie :D

    https://roseaud.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszne mięsko, chociaż królika nie jadam :) jakoś mi szkoda :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Smacznie przyrządzony królik ;) W śmietanie jeszcze nie robiłam, ale przepis zapisuję i wypróbuję na pewno :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Marta z chęcią zjadłabym to danie. Królika jadłam ostatnio...chyba z 18 lat temu ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Z powodzeniem zamiast krolika mozna użyć drobiu, bedzie tak samo pysznie

    OdpowiedzUsuń