Składniki:
1 tuszka krolika ok 1-1,5 kg
3 marchewki
1 cebula
1 por biała część
1 kubek śmietany 30 procent- 330 ml
15 suszonych prawdziwków
3 gałązki rozmarynu
3 liście laurowe
4 ziela ang
sól,pieprz
masło do smażenia
Wykonanie:
Królika porcjujemy, oprószamy solą, pieprzem, obkładamy rozmarynem, wkładamy na noc do lodówki.
Kawałki królika obsmażamy na rumiano z obu stron na maśle. Dolewamy bulion, wrzucamy liście laurowe, ziele, suszone grzyby. Dusimy 30 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę,oraz pora, pokrojone w ćwiartki marchewki. Dusimy jeszcze 15 minut. Dolewamy śmietanę, dusimy ok 10 minut. Sos zacznie gęstnieć.
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy
moja mama robi cudownego królika w śmietanie <3 mmmm.. z buraczkami jeszcze!
OdpowiedzUsuńTwoja propozycja również bardzo kusząca ;)
Buraczki...takie zasmażane uwielbiam ;) pycha!
UsuńŚwietny przepis Marta :)
OdpowiedzUsuńZ tego co pamiętamy to królik ma takie fajne lekko słodkie mięsko :) Na pewno jest przepyszne :D
OdpowiedzUsuńDelikatne, pyszne, polecam
UsuńFajny przepis, mam swoje króliki warto zrobić :)
OdpowiedzUsuńPolecam Danusiu, tym bardziej ze swojskie mięsko jeszcze lepsze
UsuńJeszcze nie jadłam nigdy królika, ale ciężko chyba było by mi go zjeść :)
OdpowiedzUsuńJa tez miewam opory, ale ogólnie warto bo jest zdrowe
Usuńdawno nie jadłam królika, świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńJest bardzo pyszny tak podany, polecam
UsuńPodoba mi się pomysł na przyrządzenie mięska, zrobię tak kurczaka. Za mięsem królika u mnie w domu nikt nie przepada, więc nie ma sensu go robić :)
OdpowiedzUsuńZ kurczakiem też będzie pysznie
UsuńPrzepis bardzo fajny. Obiad na bogato :)
OdpowiedzUsuńNa bogato i pysznie
UsuńTakie danie, to dopiero rarytas. Świetnie go zrobiłaś i wspaniale podałaś. Ja niestety nie jem królika (od dziecka). Mój mąż byłby zachwycony takim daniem. Gdyby to zobaczył, mógłby się do Ciebie na obiad wprosić :)
OdpowiedzUsuńMiłego tygodnia :)
Dziekuję za miłe słowa Krysiu, bardzo mi pochlebiasz
Usuńuwielbiam królicze mięsko, choć zawsze mam trochę skrupułów, kiedy wiem, że pochodzi z naszej hodowli
OdpowiedzUsuńJaksie coś chowa, pielęgnuje to potem cięzko zabijać...to fakt
UsuńTak przyrządzonego królika jeszcze nie jadłam.Cóż za aromatyczne danie!
OdpowiedzUsuńBardzo aromatyczne, grzyby robią tutaj dobrą robotę
UsuńOjej, w tym grzybowym sosiku mięsko musi być przepyszne :)
OdpowiedzUsuńDo ostatniej kropli sosu..
Usuńsos wykorzystam do kurczaka, królik jakoś mi nie smakuje bo za bardzo lubię te zwierzaczki ;)
OdpowiedzUsuńZ kurczakowym mięskiem tez będzie bardzo smacznie
Usuńwspaniały, aromatyczny królik! to danie musiało być pyszne : )
OdpowiedzUsuńBardzo dobre, wszystkim polecam ;)
UsuńKrolika nigdy nie jadłam - moja mama ma 2 w domu wiec jakos nie mialabym serca:)
OdpowiedzUsuńZnam ten ból, zastapić mozna innym miesem a sosik wykorzystać
UsuńNigdy nie jadłam królika, ale chętnie spróbowałabym w takiej odsłonie :D
OdpowiedzUsuńhttps://roseaud.blogspot.com/
Pyszne mięsko, chociaż królika nie jadam :) jakoś mi szkoda :)
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie, to prawda
Usuńto musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńJest, nawet bardzo
UsuńSmaczne danie.
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńSmacznie przyrządzony królik ;) W śmietanie jeszcze nie robiłam, ale przepis zapisuję i wypróbuję na pewno :D
OdpowiedzUsuńZapisuj, na pewno nie pożałujesz
UsuńMarta z chęcią zjadłabym to danie. Królika jadłam ostatnio...chyba z 18 lat temu ;)
OdpowiedzUsuńTo tym bardziej polecam
UsuńZ powodzeniem zamiast krolika mozna użyć drobiu, bedzie tak samo pysznie
OdpowiedzUsuń