Składniki:
zalewa na 4 słoiki 0,5l :
3,5 szkl wody 1 szklanka octu 1 łyżka soli 6 łyżek cukru 12 ziela ang
4 liście laurowe
Oczyszczone 2 kg grzybów - u mnie opieńki, ale możemy użyć także innych
Wykonanie:
W garnuszku zagotowujemy wodę. Dodajemy ocet,sól,cukier.Grzyby oczyszczamy,wrzucamy na osoloną wodę.Do wody dodajemy 2 łyżki octu (grzybkom nie ściemnieją kapelusze pod spodem- podgrzybki,prawdziwki).Gotujemy ok.10 minut.Grzybki przekładamy do słoiczków.Do każdego słoiczka wrzucamy po 1 liściu laurowym i 3 ziela angielskie.Zalewamy gorącą zalewą.Odwracamy do góry dnem,żeby słoiczki się zamknęły.
opienki to pyszne grzyby uwielbiam je:D ale mało osób wie że są jadalne xd:)
OdpowiedzUsuńMało osóbw ie, dlatego tak dużo ich jest ;)
Usuńjakoś za opieńkami nie przepadam, właściwie to nie wiem dlaczego, ale Twoje w tych słoiczkach prezentują się elegancko
OdpowiedzUsuńPyszne są, ja je bardzo lubię
Usuńuwielbiamy opieńki! Zbierać też:) tylko to czyszczenie i mycie... Ale smak wynagradza trudy:)
OdpowiedzUsuńNa czyszczeniu troszkę schodzi, ale smak rekompensuje ;)
UsuńBardzo apetycznie wyglądają w tych słoiczkach :-)
OdpowiedzUsuńDziekuję
UsuńSuper na zimę jak znalazł :)
OdpowiedzUsuńTo prawda , bedzie co przynosic z piwniczki
UsuńNa zimę będą super smakować :-)
OdpowiedzUsuńOj tak, beda pyszne
UsuńBardzo smaczne przetwory. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńAle pyszności:)
OdpowiedzUsuńSuper przepis i śliczne zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńMoja mama takie robiła. Ja opieniek nie zrywam, ale lubiłam je jeść :)
OdpowiedzUsuńmniam mniam! Samo dobro <3
OdpowiedzUsuńU nas zawsze na rodzinnych imprezach takie grzybki robią furorę :-D
OdpowiedzUsuńdo zupki bym dodał :)
OdpowiedzUsuńU mnie w tym roku cienko z grzybami...
OdpowiedzUsuńlubię opieńki mam jeszcze sporo w zamrażalce z zeszłego roku,ale marynowanych jeszcze nie próbowałam
OdpowiedzUsuńTeż tak kiedyś robiłam. Teraz już dawno nie byłam na grzybach.
OdpowiedzUsuń