sobota, 26 maja 2018

SERNIK Z BRZOSKWINIAMI

Jak dobrze być mamą...Przytulać, całować, być przytulaną całowaną..I choć jeden z moich synów to już nastolatek , a drugi jest w  wieku pomiędzy dzieckiem a nastolatkiem...to i tak zawsze znajdę jakiś pretekst b pokazać im że są dla mnie ważni. Dziś od rana  częstuję pysznym sernikiem z brzoskwiniami. W podziękowaniu za upominki nie ma nic lepszego niż domowa słodycz. 
Składniki:
ciasto:
1 kg sera - trzykrotnie mielony lub twaróg sernikowy z wiaderka
250 g sera mascarpone
3 jajka
110 g cukru
puszka brzoskwiń w syropie 
1/2 szkl syropu z brzoskwiń
2 opakowania budyniu śmietankowego
łyżka mąki ziemniaczanej
Wierzch:
czekoladowe rureczki
dodatkowo:
herbatniki do wyłożenia tortownicy- petuit beuerre CUKRY NYSKIE
Wykonanie:
*Żółtka ucieramy z cukrem na puch. Dodajemy do nich sery, miksujemy. 
*Sok z brzoskwiń  wlewamy do masy serowej. Dodajemy budynie i mąkę ziemniaczaną,  miksujemy. 
* Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy. 
* Tortownicę o wymiarach 28 cm wykładamy herbatnikami. Wylewamy połowę ciasta, wykładamy połówki osączonych 
brzoskwiń, wylewamy resztę ciasta. Pieczemy ok godziny w 170-180 st. Po upieczeniu całkowicie studzimy. 
* Na wierzch sernika kruszymy czekoladowe rureczki, po pokrojeniu na kostki dodatkowo na każdy kawałek możemy wyłożyć po małej czekoladowej rureczce. 

8 komentarzy:

  1. Właśnie szukałam przepisu na ciasto, już go znalazłam ❤💛

    OdpowiedzUsuń
  2. U Ciebie zawsze smakowicie ;P Mniam

    OdpowiedzUsuń
  3. ależ pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sernik z brzoskwiniami <3 Uwielbiam to połączenie! Pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To też mój sernik z dzieciństwa! Mnóstwo pięknych wspomnień. Pora go sobie przypomnieć i upiec samemu :)

    OdpowiedzUsuń