wtorek, 5 czerwca 2018

TRUSKAWKOWE SZALEŃSTWO

Truskawkowe szaleństwo trwa. Na straganach, zza każdego roku na ulicy wyłaniają się one. Królowe sezonu- truskawki. Najlepsze posypane cukrem z odrobiną śmietany. Warto jednak czasem poświecić troszkę więcej czasu i przygotować takie fajne deserki. Smakują rewelacyjnie. 
Składniki:
330 ml śmietany kremówki
200 g truskawek
opakowanie biszkoptów albo jeden placek biszkopta
czekoladowe rureczki
świeże listki mięty
Wykonanie:
*Kremówkę ubijamy na sztywno . Dodajemy cukier puder wedle uznania do smaku. 
*Kilka truskawek zostawiamy do dekoracji, resztę kroimy w kosteczkę. 
* Na dno pucharków układamy pokruszone biszkopty. Na nie wykładamy ok łyżkę kopiastą ubitej śmietany. Wykładamy pokrojone truskawki, następnie znów łyzkę śmietany. Dekorujemy czekoladowymi rureczkami, listkami mięty i całymi truskawkami. 

5 komentarzy: