środa, 21 września 2016

FIGI ZAPIEKANE Z OWCZYM SEREM I ORZECHAMI

Nowy tydzień zacznijmy na wykwintnie...ale zarazem czymś bardzo prostym i smacznym. Figi królują, można je kupić dość tanio, wykorzystajmy to i włączmy je do naszego menu.
Składniki:
2 figi
 6 kostek sera owczego 
pól garści posiekanych orzechów włoskich 
łyżka miodu 
Wykonanie:
Figi nacinamy na krzyż, nie przecinając ich do końca. Układamy w naczyniu do zapiekania, do środka wkładamy ser, zapiekamy ok 10 minut. Po tym czasie posypujemy orzechami, polewamy miodem. Zapiekamy jeszcze ok 5 minut. Można polać również octem balsamicznym.
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY 
http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

51 komentarzy:

  1. a ja nigdy fig nie jadłam...mmm ciekawa jestem jak smakują

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiamy figi ale jeszcze nigdy ich nie zapiekałyśmy :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Ulalala... jak pięknie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają cudnie! aż chce się jeść:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Bardzo pysznie, smakują wyśmienicie, a pracy przy tym niewiele

      Usuń
  6. Uwielbiam figi :-) Twoja propozycja to prawdziwy rarytas :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale kusisz. Spróbuję, bo wyglądają bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jeszcze fig nie jadłam, muszę to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepis nie dla mnie bo nie lubie owczego sera, ale wygląda pięknie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję w takim razie za miłe słowo ;) a ser możesz zamienic na inny, np fetę

      Usuń
  10. Heh, a ja fig jeszcze w życiu nie jadłem. Zacofaneń.

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniam, prezentuje się rewelacyjnie! ♥Pozdrawiam i zapraszam do siebie ♥ Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  12. obłędne figi - tylko tyle mogę napisać : )

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo fajna kompozycja, zwłaszcza, że figi również oprócz tego, że są smaczne posiadają bardzo dużo błonnika, wiec przeczyści nasze jelita.

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo ciekawa przystawka :) Pysznie, wykwintnie i zdrowo!

    OdpowiedzUsuń
  15. ehh a ja niedawno kupiłam 1 figę na spróbę- ledwo smak poczułam bo z maleńkiego owocu 3/4 było zepsute. jednak jestem fanką tych suszoych;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wyglądają bardzo smacznie, chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo ciekawa potrawa, ja do tej pory jadłam tylko świeże oraz suszone figi , te 2 zdecydowanie bardziej mi smakują .

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo lubię połączenie fig z orzechami włoskimi :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Taka mała sztuka- przez żołądek do serca

    OdpowiedzUsuń
  20. Kiedyś mieszkałem na Bałkanach i mieliśmy duże drzewo fig w ogrodzie, w sumie było to ogromny krzak którego bardzo trudno było pielęgnować i przycinać, ale co roku mama robiła drzem z fig z dodatkiem cytryny.

    OdpowiedzUsuń