Składniki:
2 figi
6 kostek sera owczego
pól garści posiekanych orzechów włoskich
łyżka miodu
Wykonanie:
Figi nacinamy na krzyż, nie przecinając ich do końca. Układamy w naczyniu do zapiekania, do środka wkładamy ser, zapiekamy ok 10 minut. Po tym czasie posypujemy orzechami, polewamy miodem. Zapiekamy jeszcze ok 5 minut. Można polać również octem balsamicznym.
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy
jak elegancko i pysznie:)
OdpowiedzUsuń;)
Usuńa ja nigdy fig nie jadłam...mmm ciekawa jestem jak smakują
OdpowiedzUsuńTo koniecznie polecam wypróbować, pyszne ;)
Usuńbardzo smakowicie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńI takie też są :)
UsuńUwielbiamy figi ale jeszcze nigdy ich nie zapiekałyśmy :P
OdpowiedzUsuńDZiewczyny, koniecznie spróbujecie, sa przepyszne
UsuńTo brzmi obłędnie!
OdpowiedzUsuńI tak tez smakuje, wysmienite
UsuńWygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńUlalala... jak pięknie podane :)
OdpowiedzUsuńwyglądają cudnie! aż chce się jeść:)
OdpowiedzUsuńMmm, pysznie! :)
OdpowiedzUsuńBardzo pysznie, smakują wyśmienicie, a pracy przy tym niewiele
UsuńSuper smaczna przekąska! :)
OdpowiedzUsuńSzybka do przygotowania, a ze stołu znika bardzo szybko
UsuńUwielbiam figi :-) Twoja propozycja to prawdziwy rarytas :-)
OdpowiedzUsuńWypróbuj ;)
UsuńAle kusisz. Spróbuję, bo wyglądają bosko :)
OdpowiedzUsuńPolecam ;) napisz koniecznie czy smakowały
UsuńJeszcze fig nie jadłam, muszę to nadrobić :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie
UsuńPrzepis nie dla mnie bo nie lubie owczego sera, ale wygląda pięknie. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję w takim razie za miłe słowo ;) a ser możesz zamienic na inny, np fetę
UsuńHeh, a ja fig jeszcze w życiu nie jadłem. Zacofaneń.
OdpowiedzUsuńKoniecznie nadrabiaj, jeszcze nic straconego ;)
UsuńMniam, prezentuje się rewelacyjnie! ♥Pozdrawiam i zapraszam do siebie ♥ Buziaki!
OdpowiedzUsuńZ miłą chęcia odwiedzę ;)
Usuńobłędne figi - tylko tyle mogę napisać : )
OdpowiedzUsuń;)
UsuńBardzo fajna kompozycja, zwłaszcza, że figi również oprócz tego, że są smaczne posiadają bardzo dużo błonnika, wiec przeczyści nasze jelita.
OdpowiedzUsuńDla jelit sa idealne :)
UsuńBardzo ciekawa przystawka :) Pysznie, wykwintnie i zdrowo!
OdpowiedzUsuńTo prawda, zgadzam się z Tobą
UsuńPo prostu uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńJA tez ;)
Usuńehh a ja niedawno kupiłam 1 figę na spróbę- ledwo smak poczułam bo z maleńkiego owocu 3/4 było zepsute. jednak jestem fanką tych suszoych;)
OdpowiedzUsuńJa również :)
UsuńTo szkoda ;(
UsuńWyglądają bardzo smacznie, chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńPolecam Danusiu, na prawdę smaczne
UsuńBardzo ciekawa potrawa, ja do tej pory jadłam tylko świeże oraz suszone figi , te 2 zdecydowanie bardziej mi smakują .
OdpowiedzUsuńWypróbuj w takiej postaci, są przepyszne
UsuńMałe dzieł sztuki!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię połączenie fig z orzechami włoskimi :)
OdpowiedzUsuńBo jest pyszne, nie dziwie się ;)
UsuńTaka mała sztuka- przez żołądek do serca
OdpowiedzUsuńa6f08q7r78 k5s62c4n43 f5e21g4p92 u5p68k4d79 a3i60g3w60 h1h42a1h05
OdpowiedzUsuńKiedyś mieszkałem na Bałkanach i mieliśmy duże drzewo fig w ogrodzie, w sumie było to ogromny krzak którego bardzo trudno było pielęgnować i przycinać, ale co roku mama robiła drzem z fig z dodatkiem cytryny.
OdpowiedzUsuń