sobota, 11 kwietnia 2020

BABA DROŻDŻOWA

Już jutro zasiądziemy do stołów świątecznych. Mimo ogólnego nastroju rozbicia, dezorientacji jaka towarzyszy   Nam w całej tej sytuacji jaka panuje na świecie, postarajmy się,aby te święta na swój sposób były piękne, spokojne, a przede wszystkim zdrowe. Może nie wszystkim Nam uda się je spędzić z całymi rodzinami, z racji ograniczeń, więc choć myślami, telefonicznie bądźmy blisko tych których przy stole będzie brakowało. Musimy być pełni nadziei, że jutro będzie lepsze, spokojniejsze , zdrowsze, jeśli tylko wszyscy się równo do tego przyczynimy. 
Na jutrzejszym stole nie może zabraknąć babki. Akurat u mnie w tym roku będzie to drożdżowa, bo udało mi się zrobić ich zapasu, kiedy to jeszcze nie brakowało ich na sklepowych półkach. 
Składniki:
25 dag mąki
3/4 szklanki mleka
1/4 kostki drożdży
5 żółtek 
10 dag cukru pudru
1/3 kostki masła
szczypta soli
lukier na wierzch
płatki migdałów do obsypania
kolorowe jajeczka
pól szklanki rodzynek- jak lubimy ich bardzo dużo to dajemy więcej
Wykonanie:
Drożdże rozkruszamy, dodajemy łyżkę cukru i mąki oraz odrobinę ciepłego mleka, dobrze mieszamy odstawiamy w ciepłe miejsce aby zaczyn podrósł. W tym czasie rozpuszczamy i studzimy masło. Żółtka miksujemy z cukrem, dodajemy mąkę, zaczyn, ostudzona margarynę i stopniowo dolewamy mleko, cały czas miksując. Ciasto będzie konsystencji gęstej śmietany.  Dodajemy rodzynki, mieszamy. Odstawiamy przykryte na godzinę żeby ciasto podrosło, po tym czasie przekładamy do formy wysmarowanej masłem, obsypanej bułka tartą, odstawiamy jeszcze na 15 minut, po czym pieczemy 35 min w 160 st. Gotową polewamy lukrem, dekorujemy kolorowymi jajeczkami. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz