czwartek, 2 kwietnia 2020

TORTILLA Z KURCZAKIEM

W chwili obecnej o wyjściu z domu do baru czy restauracji możemy jedynie pomarzyć i powspominać. Nic straconego, żeby dobrze zjeść, nie musimy się ruszać na krok. Te tortille przygotować można w bardzo prosty sposób, do pracy włączając nawet dzieciaki, ponieważ ich przygotowanie jest dziecinnie proste. Oprócz placków tortilli i piersi  z kurczaka do środka z warzyw możemy włożyć to co akurat mamy w lodówce i lubimy. 
Z domowym sosem czosnkowym- mmm...pychotka!
Składniki:
4 placki tortilli
40 dag piersi z kurczaka
sałata strzępiasta
papryka czerwona
papryka żółta
ogórek typu wąż
czerwona cebula
przyprawa gyros do kurczaka
olej do smażenia
sos:
szklanka śmietany 12%
4 łyżki majonezu
2 ząbki czosnku
pieprz
Wykonanie:
* Pierś w kroimy w plastry, następnie w paseczki. Oprószamy obficie przyprawą gyros, zrumieniamy na rozgrzanym oleju, osączamy. 
* Papryki oraz ogórka kroimy w słupki, cebule w półplasterki.
* Sos: Majonez mieszamy ze śmietaną, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę,dobrze wszystko razem mieszamy. Doprawiamy pieprzem. Odstawiamy aby składniki się przegryzły.
* Placki tortilli podgrzewamy w opiekaczu. Każdy placek smarujemy sosem czosnkowym. Układamy na nim liście sałaty, warzywa, kurczaka, Na wierzch również  dajemy sos czosnkowy. Zwijamy. 

2 komentarze: