W okresie jesienno- zimowym kiedy trudno dostępne są nasze krajowe świeże warzywa często sięgamy po kiszonki, które oprócz tego, że dobrze smakują, są również bogate w cenne wartości odżywcze i witaminy, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dzisiaj przyjrzę się bliżej kiszonej kapuście, którą bardzo lubimy całą rodziną, która jest u Nas wytwarzana i w okresie przeziębieniowym często używana jako dodatek do obiadu. Ja osobiście lubię też zajadać się nią także między posiłkami.
Kiszona kapusta jest źródłem:
*wit c
*wapnia i fosforu
*witaminy E
* naturalnych przeciwutleniaczy, takich jak karotenoidy i polifenole
*bakterii Lactobacillus rozkładających cukry w kwas mlekowy
*działających grzybo- i bakteriobójczo fitoncydów
*związków siarkoorganicznych
Kiszona kapusta działa korzystnie na układ odpornościowy, jednak nie jest polecana osobom z wrażliwymi żołądkami ze względu na niskie ph drażniące żołądek. Jedynie te osoby nie powinny kiszonej kapusty spożywać.
Sok z kiszonej kapusty doskonale oczyszcza organizm. Należy pić pół szklanki soku 3 razy dziennie. Rano dobrze wypić sok na czczo, wieczorem po kolacji.
W moim domu często przygotowuję najprostszą na świecie surówkę z kiszonej kapusty. Moi synowie ją uwielbiają, szczególnie do wątróbki ;)
SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY:
Składniki:
*3 garści kiszonej kapusty
*1 duża marchew drobno potarkowana
1 nieduża cebula drobno posiekana
*pieprz mielony do smaku
*oliwa z oliwek Extra Vergin Premium -Interoleo
Wykonanie:
Kapustę płuczemy, uzyskując tym samym pożądaną przez Nas kwaśność. Dodajemy marchewkę oraz cebulę. Doprawiamy pieprzem, polewamy oliwą.Dobrze mieszamy i odstawiamy, żeby surówka się ,,przegryzła"Oliwa ma na celu pomóc w przyswojeniu witamin z kiszonki przez organizm.
Użyta przeze mnie oliwa pochodzi ze sklepu INTEROLEO. <<Interoleo Premium jest oliwą z oliwek extra virgin opracowaną przez naszych ekspertów by zachwycić podniebienia osób o subtelnych i wyrafinowanych upodobaniach smakowych. Wyrazistość aromatu Interoleo Premium przywołuje na myśl zapachy wprost ze słonecznych gajów oliwnych. Kompozycja ta jest szczególnie polecana do lekkich dań i sałatek, których smak chcielibyśmy uwydatnić. Interoleo Premium jest gwarancją dobrego wyboru dla osób poszukujących oliwy o wyjątkowej i niepowtarzalnej jakości. Oliwa Interoleo Premium została odznaczona przez Radę Oliwy „złotym medalem” dla Najlepszej Oliwy Extra Virgin w Polsce na lata 2014/2015>>.
Uwielbiam kapustę i to bardzo. Zwłaszcza jesienią i zimą :-)
OdpowiedzUsuńU mnie też najsmaczniejsza i najchetniej wybierana w okresie jesienno ziomowym ;)
UsuńBardzo lubię taką kapustkę do obiadu :)
OdpowiedzUsuńJa też i moi domownicy również
UsuńDla mnie pycha - do rybki uwielbiam :]
OdpowiedzUsuńJa też ;)
UsuńBardzo lubimy kiszoną kapustę, niestety musimy ją unikać :/
OdpowiedzUsuńSzkoda ;( Taka kapustka jest bardzo zdrowa
Usuńmy ostatnio sporo jej przejedliśmy, była zupa surówki ikrokiety ;) a taką suróweczkę bardzo lubię ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
Chętnie do Ciebie zaglądam, u mnie też dużo jej się jada ;)
UsuńMoja mama uwielbia kiszoną kapustę i całe dzieciństwo musiałam surówkę z niej jeść...Zatem teraz pojawia się u mnie bardzo rzadko ;-)
OdpowiedzUsuńNo co za dużo to niezdrowo ;( nie dziwię się
UsuńBardzo lubię surówki z kiszonej kapusty. Właśnie takiej swojej, domowej. Twoja wygląda tak pysznie, że ślinka cieknie na sam widok :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Krysiu
UsuńKiszona to najlepszy dodatek! :-)
OdpowiedzUsuńMyyy pyszna :)
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńUwielbiam! Ja czesem daję jeszcze jabłko starte :)
OdpowiedzUsuńZ jabłuszkiem musi być pyszna
UsuńPyszna!!! Uwielbiam kiszoną kapustę :)
OdpowiedzUsuńJa tez bardzo lubię
UsuńKapustę kiszoną wręcz uwielbiam. Obok buraczków to mój ulubiony dodatek do ziemniaków :) Pycha!
OdpowiedzUsuńJa też je bardzo lubię ,a buraczki to mój też jesienny dodatek do obiadu
UsuńTeż uwielbiam. Ja dodaje odrobinę cukru i starte jabllko. Pyszna:)
OdpowiedzUsuńTez pysznie
UsuńAż mi ślinka poleciała! :-) Dawno nie jadłam!
OdpowiedzUsuńPolecam !
UsuńPyszna kapusta, też taką robię:)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńOstatnio coraz bardziej przekonuje się do kiszonków :)
OdpowiedzUsuńI dobrze, bo warto, zdrowe są
UsuńUwielbiam :)
OdpowiedzUsuńJa też ;)
Usuńuwielbiam kapuste kiszona <3/K
OdpowiedzUsuńMoc witaminek, warto ją lubić
UsuńJa niestety nie lubię kapusty kiszonej :(
OdpowiedzUsuńNie musimy wszystkiego tak samo lubić jak wszyscy, nudno byłoby ;)
Usuńkisimy i lubimy;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńTeż taką lubię...mniam!
OdpowiedzUsuńMy w sezonie wszyscy się nią zajadamy bez wyjątku
UsuńBardzo lubię, pyszna jest:)
OdpowiedzUsuńOj tak :)
UsuńLubimy taką kapustkę ;)
OdpowiedzUsuńMoi synowie i mąż też, zajadamy się nią wszyscy
UsuńSurówka z kapusty kiszonej to podstawa - pysznie smakuje, szybko można ją przygotować i jest zdrowa. Robię taką samą. Wszyscy się nią zajadają:)
OdpowiedzUsuńTak samo jest u mnie
UsuńBardzo prosta, szybka i pyszna kapustka :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się :)
UsuńTeż lubię surówkę z kiszonej kapusty, szczególnie do ryby.
OdpowiedzUsuńU mnie też do ryby jest czesto podawana
UsuńNigdy nie dodawałam cebuli do takie surówki, ale kiedyś wypróbuję, wygląda bardzo smacznie ;) Surówkę z kapusty robię zazwyczaj z z dodatkiem marchewki i jabłka, ewentualnie oleju ;)
OdpowiedzUsuńRównież bardzo lubię taką surówkę, do niedzielnego obiadu jest przepyszna :).
OdpowiedzUsuń