piątek, 13 listopada 2015

KAPUSTA KISZONA DO OBIADU

W okresie jesienno- zimowym kiedy trudno dostępne są nasze krajowe świeże warzywa często sięgamy po kiszonki, które oprócz tego, że dobrze smakują, są również bogate w cenne wartości odżywcze i witaminy, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dzisiaj przyjrzę się bliżej kiszonej kapuście, którą bardzo lubimy całą rodziną, która jest u Nas wytwarzana i w okresie przeziębieniowym często używana jako dodatek do obiadu. Ja osobiście lubię też zajadać się nią także między posiłkami.
Kiszona kapusta jest źródłem:
*wit c
*wapnia i fosforu
*witaminy E
naturalnych przeciwutleniaczy, takich jak karotenoidy i polifenole
*bakterii Lactobacillus rozkładających cukry w kwas mlekowy
*działających grzybo- i bakteriobójczo fitoncydów
*związków siarkoorganicznych
Kiszona kapusta działa korzystnie na układ odpornościowy, jednak nie jest polecana osobom z wrażliwymi żołądkami ze względu na niskie ph drażniące żołądek. Jedynie te osoby nie powinny kiszonej kapusty spożywać. 
Sok z kiszonej kapusty doskonale oczyszcza organizm. Należy pić pół szklanki soku 3 razy dziennie. Rano dobrze wypić sok na czczo, wieczorem po kolacji.
W moim domu często przygotowuję najprostszą na świecie surówkę z kiszonej kapusty. Moi synowie ją uwielbiają, szczególnie do wątróbki ;)
 SURÓWKA  Z KISZONEJ KAPUSTY:
Składniki:
*3 garści kiszonej kapusty
*1 duża marchew drobno potarkowana
1 nieduża cebula drobno posiekana
*pieprz mielony do smaku
*oliwa z oliwek Extra Vergin Premium -Interoleo
Wykonanie:
Kapustę płuczemy, uzyskując tym samym pożądaną przez Nas kwaśność. Dodajemy marchewkę oraz cebulę. Doprawiamy pieprzem, polewamy oliwą.Dobrze mieszamy i odstawiamy, żeby surówka się ,,przegryzła"Oliwa ma na celu pomóc w przyswojeniu witamin z kiszonki przez organizm.
Użyta przeze mnie oliwa pochodzi ze sklepu INTEROLEO. <<Interoleo Premium jest oliwą z oliwek extra virgin opracowaną przez naszych ekspertów by zachwycić podniebienia osób o subtelnych i wyrafinowanych upodobaniach smakowych. Wyrazistość aromatu Interoleo Premium przywołuje na myśl zapachy wprost ze słonecznych gajów oliwnych. Kompozycja ta jest szczególnie polecana do lekkich dań i sałatek, których smak chcielibyśmy uwydatnić. Interoleo Premium jest gwarancją dobrego wyboru dla osób poszukujących oliwy o wyjątkowej i niepowtarzalnej jakości. Oliwa Interoleo Premium została odznaczona przez Radę Oliwy „złotym medalem” dla Najlepszej Oliwy Extra Virgin w Polsce na lata 2014/2015>>.

54 komentarze:

  1. Uwielbiam kapustę i to bardzo. Zwłaszcza jesienią i zimą :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też najsmaczniejsza i najchetniej wybierana w okresie jesienno ziomowym ;)

      Usuń
  2. Bardzo lubię taką kapustkę do obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dla mnie pycha - do rybki uwielbiam :]

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubimy kiszoną kapustę, niestety musimy ją unikać :/

    OdpowiedzUsuń
  5. my ostatnio sporo jej przejedliśmy, była zupa surówki ikrokiety ;) a taką suróweczkę bardzo lubię ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chętnie do Ciebie zaglądam, u mnie też dużo jej się jada ;)

      Usuń
  6. Moja mama uwielbia kiszoną kapustę i całe dzieciństwo musiałam surówkę z niej jeść...Zatem teraz pojawia się u mnie bardzo rzadko ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No co za dużo to niezdrowo ;( nie dziwię się

      Usuń
  7. Bardzo lubię surówki z kiszonej kapusty. Właśnie takiej swojej, domowej. Twoja wygląda tak pysznie, że ślinka cieknie na sam widok :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kiszona to najlepszy dodatek! :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam! Ja czesem daję jeszcze jabłko starte :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszna!!! Uwielbiam kiszoną kapustę :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kapustę kiszoną wręcz uwielbiam. Obok buraczków to mój ulubiony dodatek do ziemniaków :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też je bardzo lubię ,a buraczki to mój też jesienny dodatek do obiadu

      Usuń
  12. Też uwielbiam. Ja dodaje odrobinę cukru i starte jabllko. Pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Aż mi ślinka poleciała! :-) Dawno nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszna kapusta, też taką robię:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ostatnio coraz bardziej przekonuje się do kiszonków :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja niestety nie lubię kapusty kiszonej :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie musimy wszystkiego tak samo lubić jak wszyscy, nudno byłoby ;)

      Usuń
  17. Odpowiedzi
    1. My w sezonie wszyscy się nią zajadamy bez wyjątku

      Usuń
  18. Odpowiedzi
    1. Moi synowie i mąż też, zajadamy się nią wszyscy

      Usuń
  19. Surówka z kapusty kiszonej to podstawa - pysznie smakuje, szybko można ją przygotować i jest zdrowa. Robię taką samą. Wszyscy się nią zajadają:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo prosta, szybka i pyszna kapustka :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Też lubię surówkę z kiszonej kapusty, szczególnie do ryby.

    OdpowiedzUsuń
  22. Nigdy nie dodawałam cebuli do takie surówki, ale kiedyś wypróbuję, wygląda bardzo smacznie ;) Surówkę z kapusty robię zazwyczaj z z dodatkiem marchewki i jabłka, ewentualnie oleju ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Również bardzo lubię taką surówkę, do niedzielnego obiadu jest przepyszna :).

    OdpowiedzUsuń